Kritike
36

Optužbe opozicije: Dragan Čović je mirio bošnjačke i zavađao hrvatske političare

Piše: S. M.
Predsjednici Hrvatske stranke prava (HSP) i Hrvatskog bloka BiH Nikola Raguž i Francisko Brdarić optužili su hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da je u potpunosti privatizirao Hrvatski narodni sabor i nastavio politiku podjela među Hrvatima.

"HSP ne podržava politiku Hrvatske demokratske zajednice naspram HNS-a, u kojoj su sve stranke fikusi, dok se jedino pita i o svemu odlučuju HDZ i predsjednik Dragan Čović. Čović je ciljano od stranaka članica HNS-a napravio virtualni satelit, jer da su istinski željeli hrvatsko jedinstvo i bolji nastup prema partnerima iz reda bošnjačkih i srpskih stranaka, oni bi zajednički išli prema formiranju ili restrukturiranju Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH. Sva vlast u Federaciji BiH i državi je isključivo u rukama HDZ-a", izjavio je predsjednik HSP-a Nikola Raguž.

Raguž je dodao da je Čović u isto vrijeme mirio bošnjačke i zavađao hrvatske političare.

"HDZ i Dragan Čović su se tokom formiranja vlasti, prije svega Vlade Federacije BiH, isključivo bavili pomirenjem bošnjačkih lidera i to predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića. Predsjednik Čović je bio medijator između njih i svako malo organizirao s jednim pa s drugim sastanke kako bi ih pomirio i uvukao u vlast. U isto vrijeme nije želio nijednu hrvatsku stranku, a prije svega HDZ 1990., povesti sa sobom u Federalnu vladu. Naprotiv, radili su sve da u potpunosti razore hrvatsku opoziciju pa i samu konkurentsku stranku HDZ 1990", poručio je Nikola Raguž.

Predsjednik Hrvatskog bloka BiH Francisko Brdarić smatra da je Dragan Čović izjavom kako će Hrvati u BiH živjeti na onim područjima koja je oslobodio HVO omalovažio ratne žrtve.

"To je politika koja vodi podjeli, nejedinstvu i međusobnom suprotstavljanju Hrvata jednih drugima. Posljedice takve politike na svojoj koži osjetimo svi. Razjedinjenost, beznađe i odsutnost političke odlučnosti u obrani interesa Hrvata na području cijele BiH su doveli hrvatski narod u stanje praktične političke podložnosti“, izjavio je Brdarić i pozvao Hrvate koji su, kako je naveo, trenutno u nešto boljem političko-društvenom položaju, da podrže one političke opcije koje ih ujedinjuju i ohrabruju. Uz ovakvu politiku HDZ-a BiH ne mogu se sigurno osjećati ni oni Hrvati koji su u svojim selima, općinama i gradovima sada većina. Bude li i dalje HDZ vodio političko kolo u Hrvata, ubrzo ćemo svi skupa biti manjina čak i tamo gdje se sada vidimo u većini", saopćili su iz Hrvatskog bloka BiH.