Parlament BiH
44

Optužbe i prijetnje na sjednici o migrantskoj krizi: Vratit ćemo vam, budite sigurni

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Prijetnje, optužbe za prijetnje, dobacivanje i ljutnja ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog izlaganja zastupnika HDZ-a obilježile su diskusiju na sjednici Zastupničkog doma PSBiH u okviru tačke dnevnog reda Informacija o provođenju Plana hitnih mjera i realiziranju aktivnosti vezanih za migrantsku krizu.

Zastupnik Salko Sokolović rekao je da se mora imati u vidu činjenica da vlast ranije nije dobro odgovarala na probleme koji se dešavaju u zemlji. Dotakao se i dešavanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kada je policijski komesar MUP-a HNK Ilija Lasić zaustavio konvoj s migrantima. On je rekao da je Ilija Lasić nelegalni komesar i da nije trebao uzimati na sebe nadležnosti državnih organa vlasti.

Zastupnica DF-a Maja Gasal-Vražalica upozorila je da Vijeće ministara BiH nije dostavilo nikakvu informaciju parlamentarcima o stanju u vezi s migrantima te da bi se današnja tačka dnevnog reda trebala zvati inicijativa, a ne informacija. Predložila je da se ova tačka skine s dnevnog reda te da Vijeće ministara BiH dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH pisanu informaciju do sljedeće sjednice državnog organa zakonodavne vlasti.

Ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića upitala je zbog čega nije upućen zahtjev za smjenu direktora sigurnosnih agencija koji se nisu odazvali na poziv Ministarstva sigurnosti BiH da se uključe u rješavanje problema migrantske krize. Istakla je kako su se direktori sigurnosnih agencija proteklih mjeseci bavili isključivo time da li će biti ponovo izabrani na direktorska mjesta.

Pozivi na hapšenje i ostavku

Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić predložio je da se parlamentarci izjasne o tome da li će tražiti od Vijeća ministara BiH pismenu informaciju. S njim se nije složio šef Kluba zastupnika HDZ-a Nikola Lovrinović koji je rekao da će na taj način PSBiH imati ovu tačku dnevnog reda na svakoj sjednici.

"Zašto sada ne hapsite načelnika Bihaća i Velike Kladuše. Vi ste izazvali ovu priču. Ministre Mektiću, vi nemate nikakve ingerencije da hapsite", rekao je Lovrinović poredeći situaciju u vezi s policijskim komesarom HNK.

Na ovakvo izlaganje Lovrinovića ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ustao je i krenuo da napusti salu Zastupničkog doma PSBiH. U toj namjeri spriječio ga je zamjenik predsjedavajuće Šefik Džaferović koji mu je signalizirao da se vrati na mjesto predviđeno za članove Vijeća ministara BiH.

Na pojedina Mektićeva dobacivanja zastupnik SBB-a Damir Arnaut i zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović sugerisali su mu da podnese ostavku.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović kazao je Lovrinoviću kako nije u pravu i da je u slučaju policijskog komesara HNK trebala reagovati kompletna država, jer je riječ o jednom od najgrubljih napada na ustavni poredak BiH.

"Neka se dobro presaberu i dobro razmisle oni koji su u tome učestvovali. To predstavlja tešku povredu Dejtonskog mirovnog sporazuma i teško krivično djelo. Oni koji su to činili neka se srame i neka se spreme na odgovornost", rekao je Džaferović.

Milo za drago

Riječ je uzela i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto koja je kazala da je ne čudi stav Džaferovića i Mektića jer je Džaferović uzeo sebi za pravo da tumači Ustav BiH.

"Postoji li u konkretnom slučaju ijedna odluka Vijeća ministara BiH? Postoji li pravilnik o upućivanju određenih osoba u centar u Salakovcu?", pitala je Krišto.

Lovrinović je optužio Džaferovića da prijeti i da isto kao i Mektić uzima na sebe pravo nadležnosti koje prema Ustavu BiH i državnim zakonima nema.

"Šta ste to Vi? Šta ćemo se zamisliti? Ako Vam je to put do Predsjedništva BiH onda izvolite, bazirajte se na nas i perite nas. Vratit ćemo Vam, budite sigurni“, rekao je Lovrinović.

Džaferović je odgovorio da je on čovjek koji se razumije u ukupno funkcionisanje ustavno-pravnog sistema BiH.