Susret Špirić-Cristou
0

Optimizam u pogledu sporazuma između BiH i MMF-a

FENA
Razgovori koji su članovi delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vodili s predstavnicima institucija u Bosni i Hercegovini u vezi sa sklapanjem stand by aranžmana trebali bi biti finalizirani do utorka, 5. maja kada se očekuje preciziranje preostalih tehničkih detalja, odnosno postizanje konačnog dogovora.

Ovo je saopćeno danas na pres-konferenciji u Sarajevu, upriličenoj nakon sastanka Fiskalnog vijeća BiH s delegacijom MMF-a, a na kojem su zatražene dodatne garancije o tome da će utvrđene politike o mjerama iz nadležnosti Vijeća ministara i entitetskih vlada biti realizirane.

Šef Misije MMF-a Costas Cristou ocjenio je produktivnim dosadašnje razgovore na svim nivoima vlasti u BiH, te potcrtao kako su oni dobra osnova za nastavak razgovora u narednih nekoliko dana.

  • Ohrabreni smo time što smo od sviju čuli odlučnost i spremnost da se suoče sa situacijom, kazao je Cristou, uz napomenu kako je ostvaren značajan napredak u pravcu zaključivanja sporazuma.

Optimizam u pogledu nastavka pregovora s MMF-om iskazao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji nije želio spekulirati o "ciframa i aproksimacijama" u vezi s programima i mjerama vlada na različitim nivoima, a s obzirom na promjenljivost efekata globalne ekonomske krize.

Po njegovim riječima, trenutno su u prvom planu tehnički detalji, odnosno pojašnjenje politika koje trebaju biti realizirane u BiH kao dodatna garancija da bi došlo do stand by aranžmana.

Špirić je izrazio uvjerenje da se situacija u tom pogledu dobro razvija te da će na završnoj sesiji s delegacijom MMF-a u utorak uslijediti ohrabrujuće vijesti za BiH i njene građane.

Komentirajući u odgovoru na novinarska pitanja korake koji će uslijediti, šef Misije MMF-a Costas Cristou je kazao kako očekuje dogovor na završnom sastanku koji je zakazan za 5. maj, nakon čega će od uprave MMF-a u Washingtonu biti zatraženo da odobri ono što je u BiH dogovoreno.

Kako je pojasnio, dogovor iz BiH će se prezentirati na sastanku Izvršnog odbora MMF-a, a radi se o odboru koji u konačnici odobrava sklapanje sporazuma.