Halid Genjac
0

Opstrukcije na štetu svih bh. naroda i građana

FENA
Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac ocijenio je danas u razgovoru za Fenu da je cijela situacija u vezi s izborom direktora Direkcije za evropske integracije BiH (DEI) i šefa bh. tima na predstojećem sastanku Monitoringa reformskog procesa (RPM) u Briselu proizvedena s ciljem da se na ovim položajima nađe neko iz Republike Srpske ko će u procesu evropskih integracija zastupati isključivo interese ovog entiteta.

Genjac je podsjetio da je cjelokupna situacija nastala opstruiranjem blagovremenog raspisivanja konkursa za novog direktora DEI-a od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

  • Njemu je od augusta bilo poznato da je istekao mandat dotadašnjem direktoru Osmanu Topčagiću. Od njega je traženo da raspiše konkurs. Bio je dužan da to uradi, navodi Genjac.

Špirić, međutim, ne samo da nije to uradio već je spriječio raspisivanje konkursa, istakao je, dodajući da je sprječavanje raspisivanja konkursa proizvelo situaciju da je u trenutku kada je Topčagić morao otići na novu dužnost ambasadora u Briselu, DEI ostao bez direktora.

Zakon o državnoj službi i drugi zakoni koji reguliraju ovu oblast poznaju situaciju kada se zbog iznenadnih prilika određeni posao mora obavljati privremeno. Zakonima je regulirano da taj posao privremeno može obavljati samo onaj ko je u instituciji i ko ima status državnog službenika, a i direktor DEI-a je državni službenik.

  • U ovom slučaju je nastala takva situacija da je bilo hitno potrebno da se odredi ko će vršiti tu dužnost, a problem je nastao zbog neodgovornosti Nikole Špirića. On je, postupajući neodgovorno drugi put, kad već nije mogao na Vijeću ministara postići da čovjek koji uopće nije iz institucije bude vršilac dužnosti, samog sebe imenovao za vršioca dužnosti što je novi nezakoniti i neodgovorni postupak, kazao je Genjac.

Da je ispravno i zakonito rješenje pitanje vršioca dužnosti, uopće ne bi bilo problema za predstojeći sastanak RPM-a u Briselu 18. i 19. februara.

  • Zbog stalnog opstruiranja, stalnog nezakonitog i neodgovornog postupanja Nikole Špirića imamo ovakvu situaciju. On konačno čini treći nezakoniti potez, rekao bih skandalozni. Na čelo bh. delegacije postavio je svog savjetnika za evropske integracije Vojina Mijatovića, rekao je Genjac.

Taj savjetnik, tvrdi on, prije svega nije uposlenik DEI-a i nema status državnog službenika.

  • Protivno svim zakonskim odredbama, Špirić na čelo bh. delegacije stavlja anonimnog čovjeka koji nema ni kapacitet ni legitimitet da vodi bh. tim, pri čemu treba imati u vidu da će na drugoj strani Delegaciju Evropske komisije voditi Pierre Mirel, treći čovjek u hijerarhiji Direkcije za proširenje Evropske komisije, upozorio je Genjac.

Zajednička komisija je već reagirala, tražeći da se ovaj problem riješi u skladu sa Zakonom o državnoj službi i taj zaključak je predložila Parlamentarnoj skupštini BiH. PSBiH se o njemu izjašnjavao 4. februara, a većina poslanika je glasala za taj zaključak. Međutim, pošto nije bilo dovoljno glasova poslanika iz Republike Srpske, zaključak je ostao na usaglašavanju.

  • Ne samo da je Špirić sklon tim nezakonitim rješenjima u vezi s DEI-em, nego i poslanici iz RS-a nisu glasali za zaključak kojim se traži da se to riješi u skladu sa zakonom. Očigledno je da se radi o određenom konceptu jedne ili više političkih stranaka iz RS-a, koje su proizvele čitav ovaj problem da se na mjestu direktora DEI-a i šefa bh. tima na sastanku RPM-a nađe neko iz RS-a ko će isključivo predstavljati interese ovog entiteta u procesima evropskih integracija. Iz tog razloga je i proizvedena ova opstrukcija na ogromnu štetu svih bh. naroda i građana, kazao je u razgovoru za Fenu predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Halid Genjac.