Tempiranje forme
207

Opstrukcije kao kupovina vremena: Sprema li HDZ veliki pritisak na Osmorku?

D. Be.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Ministri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) danas su blokirali rad Vijeća ministara BiH. Pozadina odluke bi zapravo mogla biti kupovina vremena do formiranja nove vlasti i pritisak koji će uslijediti na buduće HDZ-ove partnere u vlasti.

Naime, održavanje 58. redovne sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je trebalo biti razmatrano čak 113 tačaka dnevnog reda je prekinuto jer nije postignut dogovor oko dnevnog reda protiv kojega su glasali ministri iz HDZ-a.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda je tu odluku obrazložio na način kako nije bilo volje da se na dnevni red uvrsti Nacrt Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu.

No da li je to zapravo pravi razlog?

Kako nezvanično saznajemo, HDZ na ovaj način odugovlači i kupuje vrijeme do potpisivanja koalicionog sporazuma između te stranke i Osmorke koji je zakazan za 29. novembar. Taj sporazum će zatim voditi ka koaliciji na državnom nivou sa SNSD-om.

U HDZ-u su svjesni da se bez njih ne može kreirati buduća vlast i tu ulogu nastoje maksimalno iskoristiti kako bi dobili što je moguće više i pozicionirati svoje ciljeve visoko na ljestvici. Tome svjedoči i sadržaj sporazuma u kojem su, kako se moglo vidjeti, ugrađene i brojne HDZ-ove želje koje će trebati ispuniti u naredne četiri godine.

Njih prati Dodikov SNSD i podržava politiku koju na terenu sprovodi Dragan Čović te asistira gdje god je moguće, a zauzvrat će Dodikova stranka dobiti Ministarstvo finansija BiH.

Iako su za održavanje današnje sjednice i usvajanje brojnih odluka bili raspoloženi i ministri iz SNSD-a, SDA i DF-a, HDZ-ovci su ipak našli razlog da budu protiv. Zbog toga su izostala, između ostalog, i brojna imenovanja, na kojim sedmicama insistira SNSD.

Ukoliko HDZ postigne ovaj cilj, a na putu je da hoće, to će značiti da će buduća vlast koju će činiti HDZ, SNSD i Osmorka biti pod velikim pritiskom, a naročito stranke okupljene oko Trojke.

Svoje zahtjeve HDZ je uvrstio u sporazum koji će potpisati 29. novembra, a kako vrijeme bude odmicalo rast će pritisak na Osmorku da se usvoje brojni zahtjevi kako ponovo institucije BiH ne bi bile blokirane, a važni procesi zakočeni.

Buduća vlast bi u jednom trenutku mogla doći u situaciju da će popustiti pod pritiskom zarad funkcionisanja institucija države BiH na način da se izađe ususret HDZ-ovim zahtjevima.