Mario Nenadić
0

"Opstruira se revizija strategije o Aneksu VII"

FENA
Mario Nenadić
Mario Nenadić
Visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres, koji je boravio u Bosni i Hercegovini, dao je punu podršku i naglasio važnost usvajanja Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, kazao je danas za Fenu pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić. Nenadić ističe da je jasno da je to dokument koji omogućava da se na bazi struke odgovori na brojna neriješena pitanja u vezi s povratkom kao što su rekonstrukcija stambenih jedinica povratnika, pomoć u obnovi infrastrukture, pomoć u socijalnoj zaštiti, zatim pitanja raspuštanja kolektivnih centara, zdravstvene zaštite, školstva, sigurnosti, deminiranja i pitanja prava na naknadu štete izbjeglica i raseljenih osoba.

Upitan kakva je sudbina Revidirane strategije, s obzirom na to da nije usvojena u Domu naroda Parlamenta BiH, Nenadić je kazao da ona, nažalost, nije usvojena, te da je sada "mrtvo slovo na papiru" u smislu formalnopravne obveze nadležnih institucija.

"Međutim, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, skupa s UNHCR-om, radi da se oživi priča, oživi razmatranje ovog dokumenta u parlamentu BiH. U Domu naroda strategija nije usvojena, s nedostajućim jednim glasom. Smatramo da su prilikom političke pripreme, lobiranja za neusvajanje ovog dokumenta ulogu odigrali neki nedobronamjerni ljudi, neki koji čak, kasnije iz diskusija bilo nam je jasno, nisu ni pročitali taj dokument", kazao je Nenadić.

Po njegovim riječima, jednostavno je rečeno "to se ne treba i ne smije usvojiti, a ne postoji pitanje iz oblasti Aneksa VII koje nije obuhvaćeno tim revidiranim dokumentom".

"Jednostavno, neko je nekoga doveo u zabludu i taj drugi neko odlučio je da digne svoju ruku protiv. Smatram da nisu nikakvi održivi argumenti izrečeni u smislu rušenja tog dokumenta nego je to bila politička odluka", kazao je Nenadić.

Mi ćemo, dodao je on, ponovno ovaj dokument delegirati, međutim, u dilemi smo samo u vezi s jednim pitanjem.

"Pokušali smo u međuvremenu pripremiti određene akcione planove. Kad pripremimo akcioni plan, kažu ne mogu akcioni planovi dok se ne donese strategija, kad pripremimo strategiju, kažu ne može strategija dok se ne donesu akcioni planovi. Po mome mišljenju, to je jedna dobro osmišljena opstrukcija ove aktivnosti", kazao je Nenadić.