Ministarstvo pravde FBiH
0

Opsežna istraga u slučaju Karay Kamel

FENA
Federalno ministarstvo pravde provodi opsežnu istragu u vezi s okolnostima pod kojima je osuđenik Karay Kamel zloupotrijebio vanzavodske pogodnosti i najavljuje da će, sukladno svojim nadležnostima, pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti službenih osoba koje su učestvovale u odobravanju tih pogodnosti.

Radi "tačnog, potpunog i istinitog" izvještavanja javnosti o ovom slučaju, ministarstvo najavljuje pokretanje istrage o tome da li je u navedenom slučaju bilo nepravilnosti prilikom odobravanja vanzavodskih pogodnosti, odnosno da li je postupak KPZ Zenica bio sukladan pozitivnim zakonskim propisima koji reguliraju tu materiju.

U obrazloženju Ministarstva naglašeno je da se Karay Kamel nalazio na izdržavanju kazne u KPZ Zenica u ukupnom trajanju tri godine i deset mjeseci, zbog kaznenih djela razbojništva i nasilja u obitelji. U Zavodu je bio od 11. juna 2007. i izdržao je više od polovine zatvorske kazne.

Ministarstvo naglašava da je "u neslužbenom kontaktu s nadležnim osobama u Ministarstvu sigurnosti BiH" dobilo nezvaničnu informaciju da je osuđenoj osobi oduzeto bh. državljanstvo, zbog čega je upućeno na državno ministarstvo civilnih poslova. A tom ministarstvu je danas, 31. jula, dostavljen službeni akt da se federalnom ministarstvu pravde dostavi zvanično očitovanje u kojoj fazi je postupak oduzimanja državljanstva. Nadalje se obrazlaže kako je uprava Zavoda navela da u dosjeu Karaya Kamela ne postoji akt o oduzimanju bh. državljanstva te da Zavodu stoga nije poznato u kojoj je fazi oduzimanje državljanstva, jer rukovodstvo te institucije o tome niko nije službeno obavijestio.

Federalno ministarstvo pravde ističe u saopćenju da nema saznanja o tome da li je započet postupak protjerivanja osuđenog Karaya Kamela iz BiH, pa stoga zaključuje kako time nije bilo formaIno-pravnih uvjeta za zabranu njegovog kretanja na području BiH. Dodaje i to da nije u posjedu zvanične informacije niti bilo kojeg službenog akta institucija BiH prema kojima Karay Kamel predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost BiH, "jer ni o takvim pojedinostima, prema izjašnjenju uprave Zavoda, u dosjeu ovog osuđenika ne postoji službeni akt bilo kojeg nadležnog organa ili službe BiH".

Ministarstvo pravde FBiH negira navode koji tu instituciju i Upravu KPZ ZT Zenica terete da su se oglušili na upozorenja Federalne uprave policije (FUP) da bi Karay Kamel mogao zloupotrijebiti pogodnosti i počiniti novo kazneno djelo, kao i to da je dopis takvog sadržaja bio dostupan federalnom ministarstvu pravde prije odobravanja pogodnosti.

U saopćenju ovo ministarstvo ističe da je takav dopis FUP-a zaprimilo 24. jula 2009. godine, tačnije u petak, "dakle tri dana prije nego što je osuđenik trebalo da se vrati s korištenja vanzavodskih pogodnosti". Stoga je "već na temelju toga jasno da federalno ministarstvo pravde ni u kojem slučaju nije moglo postupiti po preporukama iz tog akta jer se osuđenik već nalazio na korištenju vanzavodske pogodnosti", navodi se.