{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opsežna istraga u slučaju Karay Kamel

F
31.7.2009. u 15:04
0
7
Opsežna istraga u slučaju Karay Kamel
0
Opsežna istraga u slučaju Karay Kamel
Federalno ministarstvo pravde provodi opsežnu istragu u vezi s okolnostima pod kojima je osuđenik Karay Kamel zloupotrijebio vanzavodske pogodnosti i najavljuje da će, sukladno svojim nadležnostima, pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti službenih osoba koje su učestvovale u odobravanju tih pogodnosti.
Radi "tačnog, potpunog i istinitog" izvještavanja javnosti o ovom slučaju, ministarstvo najavljuje pokretanje istrage o tome da li je u navedenom slučaju bilo nepravilnosti prilikom odobravanja vanzavodskih pogodnosti, odnosno da li je postupak KPZ Zenica bio sukladan pozitivnim zakonskim propisima koji reguliraju tu materiju.

U obrazloženju Ministarstva naglašeno je da se Karay Kamel nalazio na izdržavanju kazne u KPZ Zenica u ukupnom trajanju tri godine i deset mjeseci, zbog kaznenih djela razbojništva i nasilja u obitelji. U Zavodu je bio od 11. juna 2007. i izdržao je više od polovine zatvorske kazne.

Ministarstvo naglašava da je "u neslužbenom kontaktu s nadležnim osobama u Ministarstvu sigurnosti BiH" dobilo nezvaničnu informaciju da je osuđenoj osobi oduzeto bh. državljanstvo, zbog čega je upućeno na državno ministarstvo civilnih poslova. A tom ministarstvu je danas, 31. jula, dostavljen službeni akt da se federalnom ministarstvu pravde dostavi zvanično očitovanje u kojoj fazi je postupak oduzimanja državljanstva. Nadalje se obrazlaže kako je uprava Zavoda navela da u dosjeu Karaya Kamela ne postoji akt o oduzimanju bh. državljanstva te da Zavodu stoga nije poznato u kojoj je fazi oduzimanje državljanstva, jer rukovodstvo te institucije o tome niko nije službeno
obavijestio.

Federalno ministarstvo pravde ističe u saopćenju da nema saznanja o tome da li je započet postupak protjerivanja osuđenog Karaya Kamela iz BiH, pa stoga zaključuje kako time nije bilo formaIno-pravnih uvjeta za zabranu njegovog kretanja na području BiH. Dodaje i to da nije u posjedu zvanične informacije niti bilo kojeg službenog akta institucija BiH prema kojima Karay Kamel predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost BiH, "jer ni o takvim pojedinostima, prema izjašnjenju uprave Zavoda, u dosjeu ovog osuđenika ne postoji službeni akt bilo kojeg nadležnog organa ili službe BiH".

Ministarstvo pravde FBiH negira navode koji tu instituciju i Upravu KPZ ZT Zenica terete da su se oglušili na upozorenja Federalne uprave policije (FUP) da bi Karay Kamel mogao zloupotrijebiti pogodnosti i počiniti novo kazneno djelo, kao i to da je dopis takvog sadržaja bio dostupan federalnom ministarstvu pravde prije odobravanja pogodnosti.

U saopćenju ovo ministarstvo ističe da je takav dopis FUP-a zaprimilo 24. jula 2009. godine, tačnije u petak, "dakle tri dana prije nego što je osuđenik trebalo da se vrati s korištenja vanzavodskih pogodnosti". Stoga je "već na temelju toga jasno da federalno ministarstvo pravde ni u kojem slučaju nije moglo postupiti po preporukama iz tog akta jer se osuđenik već nalazio na korištenju vanzavodske pogodnosti", navodi se.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: