Ministar u HNK
16

Opsenica: Zahtjevi sidikata zdravstva nisu realni, trebaju biti spremni na kompromise

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK Goran Opsenica kazao je danas da su zahtjevi sindikata zdravstva nerealni, ali i najavio početak pregovora o novim kolektivnim ugovorima za 26. februar.

Ministar je zajedno s premijerom Vlade HNK Nevenkom Hercegom bio domaćin radnog sastanka u mostarskoj Gradskoj vijećnici, na kojem se trebao zauzeti zajednički stav o zahtjevu sindikata zdravstvenih radnika u HNK. Na sastanku su bili prisutni predstavnici vlasti HNK, ZHK i Kantona 10, kao i brojni subjekti involvirani u zdravstveni sektor.

Podsjećamo, predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK sinoć su, iznevjereni ranijim stavovima ministra Opsenice, najavili generalni štrajk za 12. februar.

"Najvažnije je istaći da i dalje stoji datum početka pregovora 26. februar, Vlada HNK je imenovala pregovarački tim od jedanaest ljudi. Kako je vlada donijela zaključak da će pregovarati sa sva tri sindikata koja postoje, taj zaključak ne možemo povući mi ovdje, već samo ona. Odlučeno je da se od svih zdrastvenih institucija zatraži da pokušaju iznaći prostora u sklopu svojih finansijskih sredstava da ispune zahtjeve sindikata, a da takav napor učini Zavod zdravstvenog osiguranja, a vlada je obećala da će to učiniti i u sklopu svog budžeta", kazao je u uvodu ministar.

Opsenica je kazao kako su mjesečni zahtjevi dva od tri sindikata na nivou od 4,65 miliona KM, bez četiri doma zdravlja, što je pedeset miliona godišnje. Ljekari samo za sebe traže dodatnih petnaest miliona godišnje.

"Moje mišljenje je da su ti zahtjevi neskromni i nerealni. Vlada će iz svojih izbora, izvora ZZO-a te zdravstvenih ustanova pokušati naći koliki je realan iznos za ispunjenje sindikalnih zahtjeva i ući će u pregovre u dobroj vjeri, a bit će u dobroj vjeri ako druga strana bude spremna na kompromise kao što smo to mi", dodao je Goran Opsenica.

Ministar je ovom prilikom prokomentarisao i ponovljeni stav Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, odnosno predsjednice Kristine Bevande, da oni ne prihvataju stavove Vlade HNK i nastavljaju pripreme za štrajk.

"Reći ću nešto što se njima neće svidjeti, a njima se ne sviđa ništa što im ne ide u prilog. Taj sindikat je osnovan u četvrtom mjesecu prošle godine, u osmom mjesecu je dobio reprezentativnost, a u dvanaestom je već izgubio živce. Komuniciramo skoro samo preko medija i uvijek su im saopćenja takva da uslovljavaju i prijete", odgovorio je Opsenica.

Podsjetio je sindikate da se uvijek do sada pregovaralo o granskom kolektivnom ugovoru, a da se o pojedinačnom kolektivnom ugovoru pregovara s poslodavcem.