Korona u Hercegovini
14

Opsenica o prvom pacijentu Mostara: Nisam dobio očitovanje bolnice šta se zapravo desilo

I. P.
Ministar zdravstva, rada i socijalne Goran Opsenica kazao je da još uvijek nije dobio očitovanje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar o prvom slučaju zaraze koronavirusa koji je umjesto na Odjelu za infektologiju završio na Odjelu za plućne bolesti.

"Ja ne amnestiram nikoga od odgovornosti, ona će se morati utvrditi. Nismo dobili očitovanje od uprave bolnice i zatražit ćemo ga opet", rekao je Opsenica.

S druge strane, rekao je ministar Opsenica, sagledavanje situacije drugim očima može da pokaže drugačiju sliku situacije u Bosni i Hercegovini.

"Ako objektivni posmatrač gleda situaciju u Hrvatskoj, mogao bi zaključiti da je to svijetao primjer u regiji i svijetu. Pa bi se moglo reći da je to uređena zemlja i da je članica EU. Ali i Italija je članica EU", rekao je Opsenica.

Dalje, kaže on, posmatrač bi za BiH rekao da je haotična i da je to nije čudno s obzirom da smo mjesecima čekali na formiranje vlasti. Ipak, Opsenica nudi drugačiju sliku.

"Prvi pacijet u Hrvatskoj je registriran 25.2., a kod nas 5. marta, da kle 10 dana nakon Hrvatske. Najrigoroznije mjere BiH je donijela dan prije Hrvatske, a ako gledamo početak zaraza, onda dobijemo rezultat od 11 dana prije nego je to učinila Hrvatska. Gledajte to kroz ovu prizmu jer činjenica je da nam treba razum i mir, ohrabrujuće riječi i da nam ne treba panika", objasnio je Opsenica.