BiH
0

Oproštajni prijem za Schwarz-Schillinga

FENA
Doajen diplomatskog kora u BiH, hrvatski ambasador Josip Vrbošić organizirao je danas u Sarajevu oproštajni prijem za visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Christiana Schwarz-Schillinga, koji ovu dužnost napušta 30. juna.

Ambasador Vrbošić je kazao kako je imenovanje Schwarz-Schillinga za visokog predstavnika bio logičan izbor imajući u vidu i njegovo ranije zalaganje za BiH.

Kako je kazao, poziv visokog predstavnika nije bio lagan, te je on radio najbolje što mogao i tražio rješenje za sve strane u BiH.

"Njegovi napori su dali doprinos u smislu da će političke snage u BiH naći snage da za zajedničkim stolom, uz pomoć međunarodne zajednice, iznađu potrebna rješenja", naveo je ambasador Vrbošić.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je bez obzira na postojeće poteškoće izrazio optimizam u pogledu budućnosti BiH i njenog puta prema evroatlantskim integracijama.

On je naglasio da se princip odgovornosti domaćih vlasti mora stvarno provoditi, ali i da je potrebna snažna volja međunarodne zajednice koja mora pomagati i savjetovati lokalne vlasti.

Schwarz-Schilling je ustvrdio i da bez obzira na to da li se radi o dužnosti visokog predstavnika ili specijalnog predstavnika EU, onaj koji ih vrši više vremena potroši na usklađivanje rada međunarodnih organizacija nego što ima mogućnost da suštinski radi s lokalnim političarima.

On je stoga mišljenja kako će to za svakoga biti problem i u budućnosti, jer "sama suština se događa ovdje".

Schwarz-Schilling je zahvalio predstavnicima diplomatskog kora u BiH na dosadašnjoj saradnji i pomoći u njegovom radu.

Uime predstavnika diplomatskog kora u BiH, ambasador Vrbošić je visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU uručio i prigodan poklon.