BiH
245

Oproštaj od velikana: U haremu Begove džamije klanjana dženaza profesoru Mustafi Imamoviću

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U haremu sarajevske Begove džamije u četvrtak je klanjana dženaza istaknutom bosanskohercegovačkom akademiku i historičaru Mustafi Imamoviću.

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, a o velikim Imamovićevim djelima i riječima govorio je profesor Fikret Karčić. Imamovićevi prijatelji, članovi porodice i kolege poto su ispratili tabut na sarajevskom gradskom groblju "Bare".

Također, danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održana Komemorativna sjednica u povodu smrti profesora Imamovića.

"Njegovim završetkom biološkog života nastavlja da vječno živi njegovo djelo. Profesor Imamović od danas živjet će u svojim djelima i našim srcima, zapravo to je najbolje što jedan čovjek može da ostavi iza sebe. Pored svoje porodice, djelo i lijepo sjećanje su najbolji ukras života svakog pojedinca", istakao je Rektor Univerzieta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Podsjećamo, Imamović je preminuo je u Sarajevu 23. januara u 76. godini.

Rođen je 1941. godine u Gradačcu, a studirao je, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega je bio profesor historije države i prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Predavao je na pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Mostaru i Rijeci te na prestižnom Univerzitetu Yale, kao i na drugim univerzitetima u SAD-u.

Autor je djela "Historija Bošnjaka", monografije ''Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak BiH 1878.-1914.'', za koju je dobio republičku nagradu za nauku ''Veselin Masleša'', zatim ''Bosanski Ustav'' i ''Bošnjaci u emigraciji''.

Autor je i koautor nekoliko univerzitetskih i srednjoškolskih udžbenika. Objavio je mnoge studije i članke iz historije, a bio je urednik i član redakcije više časopisa i enciklopedija. Njegovi radovi prevođeni su i objavljivani na engleskom, njemačkom, španskom, albanskom, turskom, arapskom i perzijskom jeziku.