|

"Opredijeljeni smo za BiH u EU, ali ne po svaku cijenu"

"Opredijeljeni smo za BiH u EU, ali ne po svaku cijenu"
0
F
FENA
9.1.2011. u 16:32
163
komentara
0

dijeljenja
"Opredijeljeni smo za BiH u EU, ali ne po svaku cijenu" Milorad Dodik
Predsjednik bh. entiteta Republike srpske Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da je ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju opredjeljenje i RS-a, "ali ne po svaku cijenu".
"Ne možemo prihvatiti da se proces pristupanja BiH u EU koristi za radikalnu promjenu ustavnog uređenja i centralizacije zemlje. Ne želimo da ovo bude shvaćeno kao euroskepticizam, već prije kao eurorealizam, koji je rezultat shvatanja odnosa u samoj EU, dominatnih integracijskoh procesa u regiji, ali i potrebe da se zaštite prava koja RS ima prema Ustavu i Dejtonskom sporazumu", kazao je Dodik.

Na svečanoj akademiji u povodu Dana RS-a, 9. januara, ustvrdio je da je RS danas "otvorena za život" svih njenih građana bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, političko i ideološko opredjeljenje, a da se prihvata "samo ona BiH" koja je verificirana izvornim Dejtonskim sporazumom i koja "uvažava RS".

U obraćanju prisutnim gostima, među kojima je bio i predsjedsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, Dodik se osvrnuo na period koji je iza nas, status srpskog naroda i RS-a, a međunarodne predstavnike i OHR nije poštedio optužbi da su vršili pritisak na ovaj bh. entitet, te se korištenjem bonskih ovlaštenja „obračunavali s neistomišljenicima“.

Reublika srpska je danas, kazao je, politički i ekonomski stabilna, samoodrživa, socijalno odgovorna, toleratna i istinski demokratska zajednicu, bez obzira kako to neko drugačije želi predstaviti.
Prijavi grešku


Komentari (163)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...