{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Opredijeljeni smo za BiH u EU, ali ne po svaku cijenu"

F
9.1.2011. u 16:32
0
163
"Opredijeljeni smo za BiH u EU, ali ne po svaku cijenu"
0
"Opredijeljeni smo za BiH u EU, ali ne po svaku cijenu"
Milorad Dodik
Predsjednik bh. entiteta Republike srpske Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da je ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju opredjeljenje i RS-a, "ali ne po svaku cijenu".
"Ne možemo prihvatiti da se proces pristupanja BiH u EU koristi za radikalnu promjenu ustavnog uređenja i centralizacije zemlje. Ne želimo da ovo bude shvaćeno kao euroskepticizam, već prije kao eurorealizam, koji je rezultat shvatanja odnosa u samoj EU, dominatnih integracijskoh procesa u regiji, ali i potrebe da se zaštite prava koja RS ima prema Ustavu i Dejtonskom sporazumu", kazao je Dodik.

Na svečanoj akademiji u povodu Dana RS-a, 9. januara, ustvrdio je da je RS danas "otvorena za život" svih njenih građana bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, političko i ideološko opredjeljenje, a da se prihvata "samo ona BiH" koja je verificirana izvornim Dejtonskim sporazumom i koja "uvažava RS".

U obraćanju prisutnim gostima, među kojima je bio i predsjedsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, Dodik se osvrnuo na period koji je iza nas, status srpskog naroda i RS-a, a međunarodne predstavnike i OHR nije poštedio optužbi da su vršili pritisak na ovaj bh. entitet, te se korištenjem bonskih ovlaštenja „obračunavali s neistomišljenicima“.

Reublika srpska je danas, kazao je, politički i ekonomski stabilna, samoodrživa, socijalno odgovorna, toleratna i istinski demokratska zajednicu, bez obzira kako to neko drugačije želi predstaviti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: