BiH
0

Oprečni stavovi poslanika NSRS o odluci visokog predstavnika

FENA
Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić istaknuo je na sjednici Narodne skupštine RS-a da će se, uprkos svemu, Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari morati provesti na terenu, te da ne vidi šta je sporno u njemu.

Tokom sinoćnje rasprave u Skupštini RS-a o odluci visokog predstavnika kojom je nametnuo spomenuti zakon, Salkić je kazao da je ovaj zakon minimum pravde za žrtve i za porodice koje su ukopale svoje najmilije u Memorijalnom centru, kojim će upravljati država BiH.

Ocijenio je da rasprava o tome u Narodnoj skupštini služi nekima da "isprazne svoje emocije", ali neće koristiti na dobrobit ljudima.

Salkić je kazao da je sasvim jasna bila namjera da se blokira ovaj zakon u državnom parlamentu, odnosno da se privati u početnoj fazi, pa zatim blokira, što nije uspjelo, jer je visoki predstavnik imao informacije o tome i nametnuo Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić optužio je lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića "da je nesreća za BiH i da je neprihvatljiva retorika te stranke, te da je očito bilo uske saradnje OHR i te stranke jer je nametnut zakon kako ga je i predložio funkcioner SBiH Beriz Belkić".

Bojić je naveo da je "Silajdžićev nedvosmisleni stav kako treba ukinuti RS", te da bi bilo dobro "da što prije ode sa političke scene, što bi pomoglo da se u normalnoj atmosferi razgovora o svim otvorenim pitanjima, pa i o povredi ustavno-pravnog poretka RS-a".

Regirao je poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović odacujući sve navode da je lider te stranke nesreća za RS ili BiH. Murselović je nagladsio da Silajdžić radi i govori ono što misli i iznosi na cijeloj teritoriji BiH, te upitao predstavnike SDS-a - "gdje je njihov osnivač stranke i prvi predsjednik?"

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić istaknuo je da je visoki predstavnik donio nepravičnu, nepoštenu i nepotrebnu odluku, koja je prekoračenje onoga što je samo sedmicu dana prije donio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira.

Naveo je da je ova odluka pogoršala unutrašnju političku i sigurnosnu situaciju u BiH, a naročito u RS-u, te da su razlozi koje je iznio OHR povodom odluke "licemjerni i cinični".

Inače, višesatna rasprava prije usvajanja zaključaka Narodne skupštine RS-a o odluci visokog predstavnika vođena je u burnoj atmosferi, uz brojne replike, a više vremena utrošeno je na međusobne optužbe pozicije i opozicije, kao i kritiziranje lidera SBiH Harisa Silajdžića.