Razrješenja i imenovanja
0

Oprečne odluke u Goraždu: Ko je novi ministar policije - Nizama Rišljanin ili Nermin Karišik

E.A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Goraždu je nakon nekoliko imenovanja i razrješenja sada nejasno ko će obavljati dužnost ministra unutrašnjih poslova kantona, a klupko se nije odmotalo ni na današnjoj sjednici Skupštine BPK Goražde.

Nastavak devete vanredne sjednice Skupštine BPK Goražde koju je danas popodne sazvala predsjedavajuća Skupštine Daliborka Milović nije mogao biti održan zbog nedostatka kvoruma.

Sjednici se odazvalo devet od ukupno 25 poslanika u Skupštini, pa je okončana za manje od pet minuta, a prisustvovala je i Nizama Rišljanin, smijenjena ministrica unutrašnjih poslova BPK Goražde.

Nizama Rišljanin
Nizama Rišljanin

Rišljanin je, podsjetimo, smijenjena na desetom vanrednom zasjedanju kantonalnog parlamenta koji je u petak uveče sazvala paralamentarna većina, bez prisustva većeg dijela opozicije, a na kojoj je također smijenjena i dopredsjedavajuća skupštine Edita Velić iz DF-a, a u rukovodstvo skupštine imenovana Aida Siribubalo iz DF-a.

Na ovoj sjednici za novog ministra unutrašnjih poslova imenovan je Nermin Karišik.

Odluka o imenovanju Nermina Karišika
Odluka o imenovanju Nermina Karišika

"Iz medija sam tokom vikenda saznala da je održana "deseta vanredna sjednica" i to od poslanika koji su prethodno, samo sat ranije napustili 9. vanrednu sjednicu. Jutros sam došla na posao i s obzirom na to da se premijerka nije oglašavala, kontaktirala sam predsjedavajuću Skupštine Daliborku Milović koja me tom prilikom upoznala sa njenom Odlukom od 5. februara 2021. godine, a nakon toga mi je usmeno saopćila, a poslije i pismeno dostavila obavijest da je odluka o mojoj smjeni ništavna i da od mene zahtijeva da ne postupim po njoj. Zbog eventualne dileme oko zakonitosti odluka koje su donesene stav sam zatražila od predsjedavajuće Skupštine koja je po Ustavu BPK Goražde i po Poslovniku o radu Skupštine BPK Goražde, jedina ovlaštena za zakazivanje iste i potpisivanje odluka", izjavila je Rišljanin.

Poništavanje razrješenja Nizame Rišljanin
Poništavanje razrješenja Nizame Rišljanin

Aida Obuća, premijerka BPK Goražde tvrdi kako je jutros dobila odluke Skupštine u kojoj se potvrđuje smjena Rišljanin te da je za Vladu BPK Goražde, procedura imenovanja novog ministra gotova stvar.

Vlada BPK potvrdila imenovanje Nermina Karišika
Vlada BPK potvrdila imenovanje Nermina Karišika

Odluku o razrješenju ministrice Rišljanin potpisao je međutim Edim Fejzić, zamjenik predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde koji je i predsjedavao vanrednom sjednicom u petak uveče.

Obuća ističe da su za Vladu BPK Goražde odluke kantonalnog parlamenta obavezujuće te da ih je dostavila u kabinet ministra i policijskom komesaru.

"Očekujemo da se u ovoj sedmici izvrši primopredaja dužnosti", izjavila je Obuća.

Daliborka Milović, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde tvrdi kako svojim postupcima štiti Ustav i zakone, koji su po njenim riječima grubo prekršeni održavanjem vanredne sjednice na kojoj su smjenjene ministrica i dopredsjedavajuća Skupštine.

"Ustav i zakon su jasni i jasno propisuju na koji način se saziva sjednica i ko je saziva", kaže Milović

Nermin Karišik
Nermin Karišik

Edita Velić, smijenjena dopredsjedavajuća Skupštine BPK Goražde ističe da je ono što se desilo u kantonalnom parlamentu presedan te da je iz ovog kantona otišla jedna ružna slika.

Svi tvrde kako nema paralelizma u vlasti. Pitanje međutim koje se samo postavlja je kako će funkcionisati policija u situaciji kada smijenjena ministrica ne može prisustvovati sjednicama Vlade, a novoizabrani ministar ne može u zgradu policije na posao.