{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opozvane naredbe o oduzimanju putnih isprava

F
FENA
9.7.2008. u 11:28
0
1
Opozvane naredbe o oduzimanju putnih isprava
0
Opozvane naredbe o oduzimanju putnih isprava
Nakon hapšenja Stojana Župljanina i njegovog izručenja Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, visoki predstavnik Miroslav Lajčák opozvao je svoje naredbe o oduzimanju putnih dokumenata od 19 osoba koje su povezane sa mrežom podrške Župljaninu, saopćeno je iz OHR-a.
U konsultacijama sa Haškim tribunalom i drugim relevantnim međunarodnim i lokalnim partnerima u oblasti sigurnosti i provođenja zakona, visoki predstavnik je došao do zaključka da više ne postoje razlozi za oduzimanje putnih dokumenata tih pojedinaca.

Bit će dopušteno vraćanje njihovih putnih dokumenata, uključujući i lične karte. Ograničenja prema drugim osobama i dalje ostaju na snazi.

Ovakav ishod opravdavaju načela pravednosti, pravilnog upravljanja i razboritog ispunjavanja međunarodnog mandata visokog predstavnika, kojima se uzima u obzir ravnoteža između zaštite procesa provedbe mira i prava pojedinaca.

Ova odluka ne prejudicira trenutne ili buduće istrage protiv ovih pojedinaca ili pravo visokog predstavnika da preduzme buduće aktivnosti protiv svakog pojedinca ukoliko on ponovo opstruira ili opstrukcijom ugrožava provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir, navodi se.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: