Općina Pale u FBiH
9

Opoziv načelnika Asima Zeca je nezakonit, to se ne smije desiti u izbornoj godini

E. A.
Današnja odluka općinskog vijeća općine Pale u FBIH o opozivu općinskog načelnika Asima Zeca je presedan, s obzirom na činjenicu da se to dešava u izbornoj godini, smatra Mujo Čamdžić, sekretar općinskog vijeća ove općine i predsjednik općinske izborne komisije.

"Naravno da je riječ o presedanu, jer Izborni zakon jasno propisuje pravila o prestanku mandata izabranog člana organa vlasti, na što sam više puta upozorio vijećnike", ističe Čamdžić

Odredbe člana 11. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBIH propisuju izuzetak od primjene postupka opoziva prema kojem se postupak opoziva ne može voditi u godini predviđenoj za održavanje loklanih izbora.

Zakon je jasan, postupak opoziva načelnika ne može se voditi 100 dana nakon izbora načelnika niti u izbornoj godini predviđenoj za lokalne izbore, odredba je člana 11.Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBIH.

I pored upozorenja o kršenju procedura od strane sekretara vijeća, načelnik općine Zec opozvan je tijesnom većinom glasova poslanika SDP-a, A-SDA, SBB-a i jedne vijećnice koja je nedavno napustila SDA.

"Moja obveza je da upozorim vijećnike. Ovakve stvari se ne dešavaju ni u crtanim filmovima. Ova situacija je zapravo kulminirala još od prošle sjednice kada je tražena smjena upravnog odbora Doma zdravlja Prača. Kolegij je u ponedjeljak utvrdio dnevni red, međutim danas se prilikom usvajanja dnevnog reda najednom predlaže tačka izglasavanja nepovjerenja načelniku. Skrenuo sam pažnju vijećnicima, međutim oni nisu obraćali pažnju i izlaglasali su opoziv. Meni su naložili da napravim dopis CIK-u . Ja ću sačiniti dopis koji ću uputiti u ponedjeljak uz obrazloženje da sam upozoravao na poštivanje procedura i odredbe Izbornog zakona. Također uz odluku i obrazloženje CIK-u će biti dostavljen zahtjev načlenika općine za preispitivanje zakonitosti odluke", kaže Čamdžić.

Sve je prokomentarisao i sam Zec.

"Volja većine je da donesu nezakonitu odluku. Izborni zakon je jasan i on kaže da u izbornoj godini nema donošenja odluka o preispitivanju rada načelnika niti bilo koga drugog, niti opoziva niti bilo koje druge promjene, tako da je sve ovo nezakonito na što su vijećnici upozoreni i od mene i od sekretara vijeća. Centralnoj izbornoj komisiji BiH će biti poslana ova odluka kao i moja intervencija, i nakon dobijanja mišljenja CIK-a vidjet ćemo da li ima krivične ili druge odgovorosti", izjavio je ovim povodom Zec.

Vezani članci