Burna rasprava
1

Opozicija zasula vlast kritikama: Mora neko biti babo da se spasi energetski sektor

B. R.
Foto: FENA
Foto: FENA
Opozicioni zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine su na današnjoj sjednici oštro kritikovali kako je vlast upravljala rudnicima. Bilo je i onih koji su podržali vlast.
Parlamentarna rasprava je uslijedila nakon što su entitetski premijer Fadil Novalić (SDA), federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić (SBB) i direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) Admir Andelija dali informaciju o stanju u sedam rudnika čiji su rudari protestovali prošle sedmice ispred Vlade FBiH u Sarajevu.

Sabina Ćudić iz NS-a je reagovala na raniju izjavu entitetskog premijera Fadila Novalića (SDA) da već neko vrijeme prijeti globalna energetska kriza.

"Nismo mi krivi koji smo zapošljavali hiljade radnika, već je kriva globalna energetska kriza koja je zahvatila ovu magičnu vladu", konstatovala je.

Prema njenim riječima, vlast ne želi kazati da je propao ugovor o gradnji Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli. Poručila je da se vodi pogrešna energetska politika.

"Energetska politika koju vodite vodi nigdje. Borite se da nastavite dobro utabanim stranputicama kojima ste krenuli 2009. godine", zaključila je Ćudić.

Zastupnik PDA Safer Demirović je optužio vladajuće da su nastojali napraviti podjelu između uposlenih u rudnicima, a kako bi se oslabilo njihovo nezadovoljstvo. Smatra da se nastoji još više povećati razlika između prosječne plate u rudnicima i one u EP BiH u čijem su sastavu ovi rudnici.

"Bez rudara nema električne energije i još dugo će tako biti", ocijenio je Demirović.

Mašić: Razlike u cijenama uglja

Zastupnik SDP-a Damir Mašić je mišljenja da su nadležni potpuno zakazali. Tvrdi da niko od predstavnika sindikata rudara nije bio pozvan da prisustvuje sjednici na kojoj se razmatra stanje u rudnicima.

Poručio je ministru Džindiću da kaže koja se to politika umiješala u sve ono što se dešava u rudnicima. Naveo je da postoji velika razlika u cijeni proizvedenog uglja i cijeni po kojoj ga otkupljuje EP BiH.

"Prosječna cijena uglja u prošloj godini bila je 63 KM, a prosječna cijena po koju je kupovala EP BiH bila je 53 KM. Time dolazimo do garantovanog gubitka u rudnicima od 67 miliona KM", kazao je Mašić.

Osim toga, tvrdi da je cijena izvezene struje duplo niža od one na tržištu. Pitao je odgovorne zašto je to tako.

Šarić: Mora neko biti babo da bi se spasio energetski sektor

Zastupnik GS-a Bahrudin Šarić je ocijenio da su sve političke stranke koje su vladale Federacijom krive za nepovoljno stanje u energetskom sektoru. Optužio je sindikat rudara u Kreki za neprimjereno trošenje velike količine novca. Naveo je da i on ne bi dozvolio da rudari odlučuju o tome ko će biti direktor EP BiH.

"Mora neko biti babo da bi se spasio energetski sektor", dodao je Šarić.

Također je optužio i SDP za nezakonitosti tokom upravljanja rudnicima te tvrdi da je zbog ukazivanja na to bila ugrožena njegova sigurnost, kao i sigurnost njegove kćerke. Ne misli da se prihvaćenim 10 od 13 zahtjeva rudara može poboljšati stanje u rudnicima.

Direktor EP BiH Admir Andelija je upozorio da ponovio da je izgledno da će struja poskupiti zbog dva zahtjeva rudara za više od 30 posto - poskupljenja uglja za 20 posto i uvezivanja staža. Ocijenio je da nije isključeno da se izgubi i energetski suverenitet.