U roku 72 sata
139

Opozicija zahtijeva hitnu sjednicu Parlamenta FBiH o mjerama borbe protiv pandemije

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Poslanici opozicije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnijeli su danas zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Podnosioci zahtjeva traže od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da već danas uputi poziv za vanrednu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda - "Pogoršanje epidemiološke slike u FBiH kao posljedica pandemije koronavirusa i izostanak adekvatnih mjera za suzbijanje iste od strane Vlade FBiH"

Kako kažu, evidentno je ukupno pogoršanje epidemiološke slike u cijeloj FBiH, te rapidan rast broja novozaraženih, a isto tako i potpuni izostanak donošenja adekvatnih zdravstvenih i ekonomskih mjera od strane Vlade FBiH.

"Zahtijevamo da Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH u narednih 72 sata održi hitnu sjednicu na kojoj će razmotriti aktuelno stanje i zaključcima naložiti vladi adekvatno postupanje", navedeno je u zahtjevu opozicije.

Dodali su da, imajući u vidu da Vlada FBiH punih pet mjeseci nije poduzimala niti jedan korak u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa i da je prve aktivnosti poduzela nakon što je na to 24.02. usvojenim zaključcima obavezao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, smatraju da bi hitna tematska sjednica na kojoj bi se donijele adekvatne mjere doprinijela zaustavljanju rapidnog širenja zaraze, poboljšanju epidemiološke slike u FBiH idavanju okvira za sistemsku pomoć privrednicima.

"Nedopustivo je nečinjenje Vlade", zaključak je zahtjeva koji potpisuju Klubovi zastupnica i zastupnika SDP BiH, Naše stranke, ASDA(NES), PDA, NIP i NB. Uz ove stranke, podršku zahtjevu dao je i SBB.