Poslanica PDP-a
60

Opozicija u RS-u tvrdi da se vlast poigrala s trudnicama: Besplatni prenatalni testovi nisu besplatni

S. Š.
Tanja Vukomanović (Foto: Facebook)
Tanja Vukomanović (Foto: Facebook)
Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS Tanja Vukomanović kazala je da je tamošnja vlast izigrala trudnice, počela da se cjenka i jednu od najavljenih mjera pronatalitetne politike pretvorila u socijalno davanje.

Vukomanović je istaknula da više od godinu dana otkako je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon koji propisuje besplatne prenatalne testove, nisu u stanju da ga sprovedu u djelo.

"Besplatni prenatalni testovi za sve trudnice na kraju nisu besplatni, niti su za sve trudnice. Laboratorija koja bi radila ovaj posao još nije izabrana, a najava refundacije troškova onima koje su test radile protekle godine, mnogima neće puno značiti. Ne priznaju se preporuke privatnih klinika, tako da su mnoge već dobile odbijenice. Ni za one koje su ispunile sve uslove neće moći da refundiraju sav novac, jer, prema najavama Fonda, refundira se iznos od 700 KM, iako su one testove platile oko 1.500 KM", kaže Vukomanović.

Naglašava i to da, dok roditelji daju posljednji novac, čak i dižu pozajmice, da urade test i provjere zdravlje bebe, nadležni se poigravaju sa ovim temama, najavljujući jedno, a sprovodeći u djelo potpuno drugo.

"Prvo za sve, onda samo za neke, prvo besplatno, pa onda u pola cijene, šta je sljedeće? Pozivam Vladu Republike Srpske, tačnije resorno ministarstvo, da ozbiljno pristupi kreiranju obećane Strategije demografske obnove i izradi Socijalne karte i bar jednu mjeru pronatalitetne politike sprovede u djelo kako treba, dok još nije skroz kasno", poručuje Vukomanović.