Nakon blokade rada
4

Opozicija u RS-u postavila tri zahtjeva kao uslov za nastavak sjednice

FENA
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Poslanici opozicije uputili su danas na Kolegijumu Narodne skupštine tri zahtjeva, čije ispunjenje je uslov za nastavak sjednice entitetskog parlamenta, čiji rad su sinoć fizički blokirali.

Jedan od triju zahtjeva jeste da se na dnevni red ove sjednice vrati izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finasijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a u 2016. te Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2017.

Poslanici SDS-a, PDP-a i DP-a traže i da nadležni ministri dostave odgovore na sva poslanička pitanja za koje je prošao rok utvrđen Poslovnikom prije utvrđivanja dnevnog reda 21. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Treći zahtjev je da Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odmah i urgentno uputi zahtjev-urgenciju i upozorenje u institucije obavezne da osiguraju stupanje na snagu odluka, odnosno svih akata usvojenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske da urgentno i u razumno kratkom roku stvore uslove za objavu ovih odluka koje do sada nisu objavljene radi njihove pravosnažnosti, kao i da sa sadržajem zahtjeva-urgencije upozna javnost dostavljanjem kopije svim medijima.

"Ukoliko se ne ispuni minimum navedenih prijedloga, smatramo da nisu stvoreni uslovi za nastavak 21. redovnog zasjedanja Narodne skupštine RS-a", naveli su opozicionari u zahtjevu Kolegijumu entitetskog parlamenta.

Tvrde da su u kontinuitetu, od konstituisanja ovog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, suočeni s brojnim kršenjima Poslovnika o radu, a u posljednje vrijeme i s ozbiljnim nepoštivanjima zakona, pa i Ustava RS-a.

"Nakon brojnih pokušaja da se prekine s ovakvom praksom kroz inicijative koje smo pokretali tokom proteklih zasjedanja, nažalost, nismo naišli na razumijevanje poslanika skupštinske većine iz stranaka vladajuće koalicije. Nekoliko odluka u posljednje vrijeme potpuno su obesmislile dalje funkcionisanje Narodne skupštine Republike Srpske i ugrozile njenu ustavnu ulogu kao najvišeg zakonodavnog organa, koji je obavezan da donosi akta iz svoje nadležnosti na ustavan i zakonit način poštujući pravila utvrđena Poslovnikom parlamenta", naveli su u zahtjevu.

Radi vraćanja djelovanja Narodne skupštine Republike Srpske u okvire Ustava, zakona i Poslovnika prinuđeni su, ističu, da insistiraju da se odmah i neopozivo realizuje minimum aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske koje će ih uvjeriti da svi poslanici iskreno žele promjenu koja će uvjeriti građane Republike Srpske da je najviši zakonodavni organ Republike Srpske primjer u poštivanju zakona i Ustava, a ne suprotno.