Nepoštivanje ustava
0

Opozicija u RS-u osporava odluke NSRS-a i traži ostavke

FENA
Foto: Rtvbn.com
Foto: Rtvbn.com
Predsjednici opozicionih stranka u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas su pozvali građane da prisustvuju "skupštinama naroda“ te najavili da će tražiti da se ponište sve odluke usvojene na posljednoj sjednici entitetskog parlamenta, a traže i ostavke odgovornih zbog, kako tvrde, nezakonite i neustavne upotrebe naoružanih policijskih snaga u tom zakonodavnom domu.
Lideri SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović, NDP-a Dragan Čavić, SRSRS-a Milanko Mihajilica i NS Goran Đorđić optužili su "režim u RS za konstantno nepoštivanje ustava i zakona, a posebno na posljednjoj sjednici Narodne skupštine“.

Na sastanku su zaključili da, prema mišljenju pravnih eksperata, postoji ozbiljni argumenti na osnovu kojih se posljednje zasjedanje parlamenta može smatrati nezakonitim i neustavnim. U tom smislu preduzimaju odgovarajuće pravne radnje s ciljem dokazivanja njihove tvrdnje i poništenja svih odluka i zaključaka sa, kako ocjenjuju, nelegalnog zasjedanja.

Traže i punu zakonsku i političku odgovornost i ostavke odgovornih "zbog nezakonite i neustavne upotrebe naoružanih policijskih snaga u Narodnoj skupštini“.

"Obratit ćemo se predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću i ministru unutrašnjih poslova RS-a Draganu Lukaču da nam obrazlože ko je, po kom osnovu i zbog čega doveo u Narodnu skupštinu naoružane policajce s bojevom municijom. Ovim činom su narodnim poslanicima na brutalan način oduzete političke slobode i građanska prava i spriječeno ostvarivanje ustavne uloge", tvrde opozicionari, saopćeno je iz SDS-a.

Navode i da će "skupštine naroda“ biti održavane u kontinuitetu u cijeloj RS s ciljem da se građani upoznaju sa pravom istinom o stanju u to bh. entitetu i o "režimu koji konstantno urušava njegove temelje“.

Pozvali su sve, kako navode, slobodne građane, predstavnike nevladinog sektora, medije, predstavnike akademske zajednice, boračkih udruženja, sindikata i ostalih organizacija u RS da večeras prisustvuju "skupštini naroda“, koja će biti održana u Banskom dvoru u Banjoj Luci u 19 sati.