Brojne zamjerke
24

Opozicija u Parlamentu BiH: Nije nam data prilika ni da pročitamo 400 stranica materijala

B. R.
Jasmin Emrić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Jasmin Emrić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Opozicija je nezadovoljna zbog toga što je za danas zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Smatraju da im je time uskraćena mogućnost da dobro razmotre dva važna zakona koji su na dnevnom redu.

Riječ je o izmjenama i dopunama Zakona o strancima te prijedlog Zakona o organizaciji tržišta vina. Ukazali su da je poziv za hitnu sjednicu upućen u petak 25. augusta, a da je sjednica zakazana za danas, 28. august.

Zastupnik NES-a Jasmin Emrić smatra da parlamentarci nisu imali priliku da pročitaju, kako je istakao, 400 stranica materijala za ovu sjednicu. Poručio je da je sjednica "farsa, formalnost i besmislica".

Zastupnik DF-a Milan Dunović je konstatirao da su parlamentarci dovedeni u poziciju da se bez analize i savjetovanja izjasne o zakonima. Ukazao je da su pola sata prije sjednice pristigle primjedbe pojedinih organizacija na Zakon o strancima te da ni njih nisu uspjeli pročitati.

Dunovićev stranački kolega Zlatan Begić je naglasio da mu "ne pada na pamet da digne ruku za pravni akt koji nije mogao analizirati".

Zastupnik SDS-a Mladen Bosić je istakao da opravdanje za hitnu sjednicu ne može biti to samo što je riječ o zakonima važnima za integraciju u Evropsku uniju.

Zastupnik SDA Šerif Špago optužio je rukovodstvo Parlamenta Bosne i Hercegovine za nedemokratski način rada, jer smatra da parlamentarci ne mogu utjecati na zakone.