BiH
0

Opozicija u NSRS: Zakon o bankama štetan po RS

FENA
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Novi zakon o bankama je štetan po Republiku Srpsku i njime se prenose entitetske nadležnosti u toj oblasti na nivo BiH tvrdi opozicija u Narodnoj skupštini RS-a.

Na današnjoj sjednici entitetskog parlamenta optužili su vlast da je odgovorna za propast dvije banke, u kojima je "propalo“ oko 600 miliona KM depozita, a kritikovali su i rad Agencije za bankarstvo RS-a.

"Propali depoziti sudova, javnih preduzeća, fondova i drugih javnih institucija u dvije banke, Bobar i Balkan investment banci, kasnije Banci Srpske, u zbiru iznose 280 miliona KM", ukazao je poslanik NDP-a Dragan Čavić.

Zakon koji je sada predložen, kako je naveo, direktna je posljedica lošeg rada te političkih i vanjskih uticaja na Agenciju za bankarstvo zbog čega su u RS propale tri banke.

Kazao je da će institucije koje dosad nisu imale nadležnost za bilo kakvu kontrolu u bankarskom sektoru, vršiti određene operativne poslove, što je prenos ovlaštenja.

I poslanik SDS-a Milan Stanić je ocijenio da je za efikasniji rad banaka na ovim prostorima treba efikasnije sudstvo, poslije čega se, kaže, očekivati više plasmana i bolje kamatne stope.

"Dok se to ne uredi stvarni vlasnici banaka i novca neće plasirati sredstva", rekao je Stanić koji je ponovio da je zakon o bankama uslovljen aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Poslanica DNS-a Slomenka Stevanović je rekla da se novim zakonom moraju zaštiti žiranti, odnosno jemci.

Prijedlog zakona o bankama je obaveza sadržana i u Pismu namjere uz kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, naveo je ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija.

Novim zakonom uvode se brojne novine, koje se prije svega odnose na izradu planova oporavka samih banaka, utvrđuju se mjere za poboljšanje njihovog finansijskog položaja, preduzimanje mjera rane intervencije Agencije za bankarstvo u slučaju značajnog pogoršanja stanja banke, uspostavljanje pravnog sistema za restrukturiranje problematičnih banaka i utvrđivanje nadležnosti Agencije za provođenje ovog postupka. Odredbe o restruktuiranju banaka uvode se radi preduzimanja mjera koje treba da spriječe ili ublaže nastupanje kriznih situacija kod pojedinačne banke, ali i bankarskog i finansijskog sistema u cjelini, a samim tim i obezbijede efikasno restruktuiranje banke koja ne može ili vjerovatno neće moći da nastavi poslovanje, naveli su iz entitetske vlade.