Oštar protest
2

Opozicija u Narodnoj skupštini: U RS-u vlada jednoumlje, "odrodili" ste se od naroda

FENA
Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas je oštro protestvovala, jer je skupštinski Zakonodavni odbor odlučio da se o njihova dva zakona neće raspravljati na ovom zasjedanju.

Riječ je o Nacrtu zakona o zaštiti uzbunjivača koji, između ostalog, predviđa potpunu zaštitu osoba koje prijavljuju sumnju na korupciju čime bi se trebao ohrabriti svaki pojedinac da prijavi zloupotrebu, te izmjenama Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru, koji predviđa provjeru diploma.

Poslanik Partije demokratskog pogresa (PDP) Draško Stanivuković na početku današnje sjednice NSRS optužio je članove Zakonodavnog odbora iz reda vladajućih da su digli ruku, a da ga nisu ni pročitali zakone koji nisu uvršteni za današnju sjednicu.

"Vidio sam samo glasačke mašine na Zakonodavnog odboru", rekao je Stanivuković ustvrdivši da u RS vlada jednoumlje.

On je naveo da Zakon o zaštiti uzbunjivačima, koji je predložio, usvojen u svim razvijenim zemljama, a u parlamentu RS se ne dozvoljava da se o tome priča.

Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović smatra da je "skidanjem" ova dva zakona prekršen skupštinski Poslovnik te da se u RS suzbija parlamentarizam i krše osnovna prava poslanika da predlažu zakone".

"Je li ovo poštivanje Narodne Skupštine RS?", upitao je Vukanović optuživši predstavnike vlasti da su se odrodili od naroda i žive u nekom imaginarnom svijetu.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednica Zakonodavnog odbora Dušica Šolaja je rekla da opozicija obmanjuje javnost svojom pričom. Ona je navela da bi se prihvatanjem razmatranja zakona o zaštiti uzbunjivača dogodila situacija da RS ima dva zakona koji definišu istu materiju te da se može govoriti o izmjenama važaćeg zakona.

"Ne stoji da neko iz političkih razloga ne žele da se raspravlja o nacrtu ovog zakona", rekla je Šolaja.

Oprečni stavovi obilježili su početak sjednice na čijem dnevnom redu je rebalans entitetskog budžeta.