|

Opozicija u Narodnoj skupštini: U RS-u vlada jednoumlje, "odrodili" ste se od naroda

Opozicija u Narodnoj skupštini: U RS-u vlada jednoumlje, "odrodili" ste se od naroda
2
F
FENA
22.10.2019. u 11:43
1
komentara
2

dijeljenja
Opozicija u Narodnoj skupštini: U RS-u vlada jednoumlje, "odrodili" ste se od naroda
Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas je oštro protestvovala, jer je skupštinski Zakonodavni odbor odlučio da se o njihova dva zakona neće raspravljati na ovom zasjedanju.
Riječ je o Nacrtu zakona o zaštiti uzbunjivača koji, između ostalog, predviđa potpunu zaštitu osoba koje prijavljuju sumnju na korupciju čime bi se trebao ohrabriti svaki pojedinac da prijavi zloupotrebu, te izmjenama Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru, koji predviđa provjeru diploma.

Poslanik Partije demokratskog pogresa (PDP) Draško Stanivuković na početku današnje sjednice NSRS optužio je članove Zakonodavnog odbora iz reda vladajućih da su digli ruku, a da ga nisu ni pročitali zakone koji nisu uvršteni za današnju sjednicu.

"Vidio sam samo glasačke mašine na Zakonodavnog odboru", rekao je Stanivuković ustvrdivši da u RS vlada jednoumlje.

On je naveo da Zakon o zaštiti uzbunjivačima, koji je predložio, usvojen u svim razvijenim zemljama, a u parlamentu RS se ne dozvoljava da se o tome priča.

Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović smatra da je "skidanjem" ova dva zakona prekršen skupštinski Poslovnik te da se u RS suzbija parlamentarizam i krše osnovna prava poslanika da predlažu zakone".

"Je li ovo poštivanje Narodne Skupštine RS?", upitao je Vukanović optuživši predstavnike vlasti da su se odrodili od naroda i žive u nekom imaginarnom svijetu.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednica Zakonodavnog odbora Dušica Šolaja je rekla da opozicija obmanjuje javnost svojom pričom. Ona je navela da bi se prihvatanjem razmatranja zakona o zaštiti uzbunjivača dogodila situacija da RS ima dva zakona koji definišu istu materiju te da se može govoriti o izmjenama važaćeg zakona.

"Ne stoji da neko iz političkih razloga ne žele da se raspravlja o nacrtu ovog zakona", rekla je Šolaja.

Oprečni stavovi obilježili su početak sjednice na čijem dnevnom redu je rebalans entitetskog budžeta.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...