Kako će izgledati vlast
122

Opozicija u Mostaru je ojačala, ali će SDA i HDZ opet imati dvotrećinsku većinu

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Bez obzira na to što će rezultati izbora u Mostaru dolaziti na kapaljku i što će trebati dani da se rasplete gordijski mostarski čvor, neke osnovne postavke već se naziru.
Opozicija u Mostaru nikad nije bolje stajala, ali HDZ i SDA će skoro sigurno imati dvotrećinsku većinu i moći će promijeniti statut po osnovu dogovora Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

HDZ i SDA će uzeti najviše, ali to je Mostar i to je očekivano, samo je pitanje koliki je "plafon" te kako će stajati preferencije kod biranja koalicijskih partnera. Bitno je i kako će se postaviti Hrvatska republikanska stranka (HRS), jedina prava opozicija kod Hrvata u BiH, kojoj su dosad glavne odlike bile oštra nacionalna retorika, ali i izbjegavanje bilo kakve saradnje s mostarskim HDZ-om.

Trenutne projekcije HDZ-u daju 13 mandata, Koaliciji za Mostar 11-12, Bh. blok bi trebao uzeti 6, HRS 3, a Srpska lista "Ostajte ovdje" 1 mandat.

Stranke Bh. bloka 2008. godine uzele su tri mandata, a sada će vjerovatno uzeti bar duplo više, ali je pitanje koliko će to vrijediti na kraju. Bh. blok najbolje stoji u Starom Gradu jer je listu nosila Irma Baralija koja se na snazi presude i pozitivne kampanje koju je vodila ravnopravno borila s Koalicijom za Mostar 2020.

Zašto Baralija nije nosila Centralnu gradsku listu i "povukla" Bh. blok u cijelom gradu, a ne samo na svojoj gradskoj jedinici, treba upitati koalicijske partnere te preispitati njihove dogovore i strategije.

Ispod tri posto na gradskoj listi su HDZ 1990, Platforma za progres te nezavisna lista "Pravo na grad". Devedesetki, nekad vrlo jakoj u Gradskom vijeću, osvetila se bliskost s "glavnim" HDZ-om, jer kome trebaju glasovi za surogat ako on blisko sarađuje s matičnom strankom.

Sada slijedi mučan proces probrojavanja u "tanka crijeva", besmislenih žalbi o pljački na izborima koje je nadzirao rekordan broj posmatrača te brojnih odluka CIK-a o ponovljenom brojanju.

Ipak, Mostar će ponovo dobiti Gradsko vijeće i taj zapostavljeni zapušteni grad moći će krenuti slobodnije i hrabrije u neko novo vrijeme.