Maksimalno odgađanje
6

Opozicija u državnom parlamentu za svaku tačku dnevnog reda traži pauzu od pola sata

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Političke stranke koje se protive usvajanju seta zakona o akcizama najvjerovatnije će tražiti pauzu na svakoj od tačaka dnevnog reda današnje 54. Sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Riječ je o četiri političke stranke i to Srpskoj demokratskoj stranici (SDS), Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH, Demokratskoj fronti (DF) i Nezavisnom bloku (NB).

Ovo je način na koji parlamentarci izražavaju negodovanje zbog činjenice da je set zakona o akcizama stavljen na dnevni red po hitnom postupku čime je onemogućeno Komisiji za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH da se izjašnjava o njemu. Riječ je o parlamentarnoj komisiji u kojoj je omjer snaga pet naprema četiri i to za one zastupnike koji se protive izmjeni Zakona o akcizama.

Pauzu može da zatraži šef bilo kojeg kluba zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH, a šefovi klubova zastupnika iz reda SDS-a, SDP-a, DF-a i NB-a za svaku tačku dnevnog reda najvjerovatnije će tražiti pauzu od pola sata.

Procedura u Zastupničkom domu PSBiH je takva da se zastupnici tek na kraju sjednice izjašnjavaju o tačkama dnevnog reda. Ukoliko se uzme u obzir da će opozicija i SDS za svaku tačku dnevnog reda (20 tačaka) tražiti pauzu od dva sata (četiri kluba po pola sata), Zastupnički dom PSBiH trebao bi zasijedati 40 sati u kontinuitetu da uopće dođe do glasanja.