{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opozicija traži posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a

F
7.4.2009. u 14:00
0
0
Opozicija traži posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a
0
Opozicija traži posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a
Šef poslaničkog Kluba SDS-a Borislav Bojić najavio je danas pokretanje inicijative za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj bi se zauzeo stav povodom odluke o pristupanju izmjenama Ustava BiH za koju se glasala tri delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Izrazio je nezadovoljstvo što skupštinska većina nije prihvatila da se o toj, kako kaže, štetnoj odluci za RS, raspravlja već danas na redovolj sjednici entitetskog parlamenta.

Bojić kaže da ipak postoji podrška jedne trećine narodnih poslanika i u skladu sa poslovnikom može se zahtijevati posebno skupštinsko zasjedanje na tu temu.

Navodeći da je u toku pripremanje materijala za pokretanje te inicijative, dodao je i da će o svemu biti zatraženo mišljenje predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića, jer se radi o veoma važnom pitanju koje se odnosi na promjenu Ustava.

Ocijenio je da se nikada do sada nije desilo da prvo Doma naroda državnog parlamenta usvaja neku odluku, a da nije bila na razamtranju u Predstavničkom domu.

Bojić je kategoričan u stavu da BiH može funkcionirati na bazi konsenzusa, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

„Svaka druga organizacija BiH za nas je neprihvatljiva“, rekao je šef poslaničkog Kluba SDS koji izražava spremnost za amandmansko mijenjanje Ustava u dijelu koji se odnosi na usaglašavanje sa evropskim konvencijama.

Ističući da, iako je SDS bio suzdražan prilikom glasanja o skupštinskoj Deklaraciji o osnovama za eventulane promjene Ustava, Bojić je u izjavi novinarima kazao da je donošenje sporne odluke u Domu naroda suprotno toj deklaraciji.

Podršku inicijativi za održavanje posebne sjednice dao je danas i šef poslaniučkog Kluba Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.

Dodao je i da je posebna sjednica Narodne skupštine RS-a potrebna kako bi se u startu otklonile bilo kakve manipulacije sa izmjenama Ustava koje bi išle na štetu RS-a.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Perica Rajčević rekao je da nije tačno da poslanici te stranke nisu imali hrabrosti da se u Parlamentu raspravlja o odluci Doma naroda Parlamenta BiH.

„Mi u SNSD-u smo smatrali da ovo pitanje ne zaslužuje pažnju kakva mu se posvećuje proteklih sedam ili osam dana. Radi se o odluci koja nije stupila na snagu i jasno je izražen stav SNSD-a da neće ni stupiti na snagu“, dodao je Rajčević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: