Turbulencije u Skupštini
64

Opozicija spremna na smjenu krnje vlade u Tuzli, čekaju se odluke centrala stranaka

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Današnja sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona pokazala je razjedinjenost unutar koalicije koju čine SDA, SBB, DF, SDBiH i Stranka za BiH, s obzirom na to da je izostala dosljednost u zauzimanju zajedničkih političkih stavova.
Smjena dva ministra iz SBiH i Stranke za BiH koji su većinom glasova isključeni iz Vlade Tuzlanskog kantona definitivno je pokazala da su stvari u aktuelnoj skupštinskoj većini daleko od idealnih.

Iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) i Pokreta demokratske akcije (PDA) su uvjerenja da su u stanju formirati novu skupštinsku većinu, a u javnosti se iz pojedinih izjava već da zaključiti ko bi mogao participirati u novom sazivu vlasti.

Za odlazak aktuelne Kantonalne vlade na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem opoziciji nedostaju dva glasa, a kao konstata u vlasti mogao bi biti SBB, čiji su zastupnici i danas pokazali da njihovi stavovi u pojedinim slučajevima odstupaju od ostatka aktuelne većine.

Podsjetimo, kantonalni ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović danas su smijenjeni s ovih pozicija.

Prijedlog njihove smjene predali su zastupnici Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona, a nju su na kraju podržali još i PDA, SDP te SBB i jedan zastupnik iz SDA.

Iako iz stranaka okupljenih u koaliciji navode da je skupštinska većina i dalje funkcionalna, političke varnice danas su bile i više nego očite. To u prilog ide opoziciji koja je sve odlučnija za podnošenje zahtjeva za smjenu aktuelne Vlade TK koja sada djeluje u krnjem sastavu, bez dva ministra.

Predsjednik PDA TK Senad Alić smatra da stvari u skupštinskoj većini ne štimaju već duži vremenski period. Iz ove stranke očekuju da će sastav nove koalicije biti dogovoren na višim nivoima stranaka.

"Mi očekujemo dogovor u centralama stranaka i siguran sam da ova vlada neće dugo zadržati svoj mandat. Očekujem da ćemo zahtjev za smjenu vlade predati prije izbora. Mi računamo na stranke koje će danas glasati za smjenu. To bi trebala biti nova većina, očekujemo konkretan dogovor predsjednika politički stranaka", rekao je Alić te dodao da ukoliko Naša stranka ne bude željela participirati sa njima u vlasti, postoje drugi politički subjekti koji su za to zainteresirani.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Dževad Hadžić koji je danas također glasao za smjenu dva ministra, kazao nam je da je ovaj događaj predstavljao samo uvertiru u smjenu aktuelne vlade.

"Očigledno je svima u kantonu jasno da ova vlada ništa dobro nije uradila za građane. Bila je opterećena raznim koruptivnim aferama i neustavnim odlukama... Mislim da je smjena logičan slijed i nakon lokalnih izbora sve je moguće. Mislim da nikome nije u interesu da se to prije desi jer se objektivno nema vremena i mogućnosti za pristupanje tom poslu", dodao je Hadžić.

Iz SDA, SBB-a i SDBiH danas su kazali da je skupštinska većina stabilna. Svoj stav još uvijek nisu zvanično zauzeli iz Stranke za BiH, dok su iz DF-a poručili da današnja smjena dva ministra predstavlja preslikavanje scenarija iz Sarajevskog u Tuzlanski kanton.

"Nije upitan odlazak ministara nego način njihove smjene. Mi imamo smjenu bez imenovanja novih ministara. Ovo se radi po instrukcijama iz Sarajeva, a ruše se institucije Tuzlanskog kantona. Sekretari ne mogu obavljati funciju to vidimo u KS i ovo je udar na TK. Ko ima većinu neka je napravi, a mi s PDA nećemo. U političkom smislu ne zamjerimo SBB-a", rekao je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a.

U Tuzlanskom kantonu već je nastupila vrela politička jesen, a u kojem smjeru će se stvari dalje odvijati pokazat će ipak lideri političkih stranaka koji se nalaze izvan ovog kantona.