RS
0

Opozicija optužila Dodika da laže i da samo želi vlast

FENA
Poslanici Partije demokratskog porgresa (PDP) izrazili su danas nezadovoljstvo činjenicom da vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a nije danas prihvatila njihov zaključak u kojem je traženo da lider SNSD-a Milorad Dodik povuče svoj potpis s ranijeg dogovora „prudske trojke“ u kojem se govorilo o formiranju četiriju teritorijalnih jedinica u BiH.

Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović kazao je da je ta stranka bila predložila zaključak u kojem se od svih izabranih i imenovanih funkcionera RS-a zahtijeva da povuku svoju podršku aktima koji mogu biti uzrokom ugrožavanja ustavnog poretka i dvoentitetskog uređenja BiH.

Za to su, naveo je, očekivali podršku SNSD-a, koja je izostala, a pokazalo se i da ne postoji spremnost te stranke da raspravlja o ključnim pitanjima za RS sa svim drugim strankama.

Precizirao je još i da PDP nije bio ni pozvan na konsultacije oko predloženih zaključaka u vezi s nametnutim odlukama visokog perdstavnika u BiH koji su trebali da postave jasne stavove kada je u pitanju pozicija RS-a i međunarodne zajednice.

Kazao je i kako PDP ostaje pri stavu da je RS definirana Dejtonom i da nema nikakvog razloga da se neko s Ustavom BiH.

I poslanik SDS-a Vukota Govedarica optužio je vladajuću koaliciju u RS-u da je takvim ponašanjem pokazala da ignoriše „srpsku opoziciju u parlamentu“, nazvavši ih „najvećim lažovima i prevarantima kakvih do sada nije bilo“.

Govedarica je naveo da je opozicija nudila vladajućoj većini da se zajedno naprave zaključke i da se time pošalje jasna poruka svima, ali da je „vladajući bos pokazao da neće s njima“.

Vladajuće stranke je optužio i da im je samo bitna vlast, a ne RS.

Poslanik SRS-a RS Milanko Mihajlica kaže da su SNSD, DNS i SP odbijanjem da podrže zaključke opozicije pokazali da „jedno pričaju, a drugo rade, te da ostavljaju prostor za 'dil' s međunarodnom zajednicom“.

Narodna skupština RS-a usvojila je danas zaključak u kojema se kaže da će RS zakazati javno izjašnjavanje ako visoki predstavnik u BiH „nastavi s pokušajima nametanja i provođenjem nepravnih akata koji se tiču 'Elektroprenosa BiH'“.

“U tim aktivnostima svi predstavnici RS-a povlače se iz zajedničkih organa zbog toga što ne mogu davati podršku upravljanju BiH od nezakonite OHR-ove vlasti i onih koji to podržavaju“, kaže se također u zaključku koji je usvojen na današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a nakon što je prihvaćena i informacija Vlade RS-a u vezi sa zakonima koje je, kako je navedeno, pokušao da nametne visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 18. septembra.

Ovi, kao i zaključak u kojem NSRS daje punu podršku stavovima i zaključcima iznesenim u jučerašnjim izlaganjima predsjednika i premijera RS-a Rajka Kuzmanovića i Milorada Dodika, usvojeni su sa 48 glasova za, 27 poslanika je bilo protiv i četiri uzdržana.

Prijedlog ovih zaključaka dali su klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a, u kojima je također data podrška i ranije usvojenim zaključcima Vlade RS-a povodom nametanja odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u vezi s „Elektroprenosom“.

Nijedan od više zaključaka SDS-a, PDP-a i SRSRS-a nije prihvaćen, među kojima i onaj SDS-a da se formira anketni odbor koji bi ispitao Dodikove tvdnje da je „bio ucjenjivan od strane OHR-a ponudom da pristane na ustavne promjene na štetu RS-a, a da će mu zauzvrat biti oprošteno učestvovanje u kriminalnim aferama“.