RTRS
0

Opozicija nezadovoljna praćenjem predizbornih aktivnosti

FENA
Predstavnici više opozicionih stranaka iz Republike Srpske u ponedjeljak su ispred sjedišta Radio-televizije RS-a u Banjoj Luci izrazili svoje nezadovoljstvo uređivačkom politikom te medijske kuće, koja se pretvorila u glasilo Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Primjedbe na neprofesionalno ponašanje javnog servisa RS-a iskazali su predstavnici Srpske demokratske stranke, Srpske radikalne stranke RS-a, Demokratskog narodnog saveza, Narodne demokratske stranke, Srpske stranke RS-a i Srpske napredne stranke.

Kandidat SDS-a za odbornika u Skupštini grada Banja Luka Anđelko Grahovac rekao je novinarima da je RTRS postao servis „samovladajuće političke opcije, te umjesto predstavljanja aktivnosti svih političkih subjekata, veliča se lik i djelo Milorada Dodika i njegove partije“.

Zbog, kako je naveo, medijskog mraka koji je na sceni u RS-u, ozbiljno se ugrožava i ustavom garantovani višepartijski sistem u našoj zemlji i Zakon o RTRS-u.

Predsjednik SRSRS-a Milanko Mihajlica je rekao da RTRS nije vlasništvo SNSD-a, jer RTV taksu plaćaju svi građani, a ne samo članovi SNSD-a.

On smatra da se tokom predizborne kampanje „samo nastavila praksa ove RTV kuće u kojoj se opozicija potpuno marginalizuje“.

„Dok tokom dana RTRS obavještava javnost šta je Milorad Dodik doručkovao, ručao i večerao, kako je spavao i sanjao, dok se u Dnevniku samo smjenjuju izjave Nebojše Radmanovića, Igora Radojičića, Nikole Špirića i Dodika opoziciji je dato vrijeme iza ponoći da iskaže svoje stavove“, rekao je Mihajlica.

Ostoja Barašin, kandidat DNS-a za gradonačelnika Banja Luke, naveo je da monitornig koji je ova stranka uradila, ukazuje da način na koji RTRS izvještava o predizbornoj kampanji „nije ni od kakve koristi ni strankama ni građanima“.

Barašin je imao zamjerku i na to što se stranačka hronika na RTRS-u „emituje u vrijeme kad građani idu spavati, a vampiri se bude, jer su svi udarni termini isključivo u službi SNSD-a“.