SDP i NS
166

Opozicija nije podržala budžet: Ovo je kapitulacija Izetbegovića, ne nasjedamo na ultimatum HDZ-a

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Opozicioni zastupnici nisu podržali usvajanje Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Zukan Helez, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ocijenio je usvajanje budžeta kao kapitulaciju Bakira Izetbegovića pred Draganom Čovićem.

"SDP neće podržati budžet i neće pristati ni na čiji ultimatum. Sva država se vrti oko automobila Dragana Čovića. SDA je HDZ-u dala dva člana u Zajedničkoj komisiji za usaglašavanje budžeta. Nije vam bilo dovoljno što ste to uradili u Domu naroda, što ste dali četvrtog delegata HDZ-u i SNSD-u. Komisija je bila presudna, a sada klečanjem pred HDZ-om govorite da vi spašavate državu. Nikakav spas ovo nije", kazao je Helez.

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu, ocijenio je usvajanje budžeta kao intelektualne uvrede.

"Ekonomska pomoć za saniranje posljedica COVID-a i migrantske krize nije podržana i sredstva se od tih stavki koriste za nabavku automobila. Očekivati tu vrstu bezobrazluka prevazišlo je naša maštanja. Ovaj budžet je u rukama onih koji čine zvaničnu vladajuću koaliciju", kategoričan je Kojović.

Rasprava je zaključena i zatražena je pauza od pola sata.