Korumpiran proces
33

Opozicija iz RS-a traži uvođenje psihijatrijskog nalaza za zvaničnike i modernih tehnologija u izbore

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavnici opozicionih stranaka iz Republike Srpske, koje imaju mandate u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održali su press konferenciju o Izbornom zakonu BiH.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević prvi je govorio te ukazao na to da je BiH hitno potrebna promjena postojećeg Izbornog zakona kako bi izbori mogli biti demokratski. Naglašava da je taj zakon jezgro korupcije te da je za vraćanje povjerenja u izborni proces potrebno napraviti tehničke izmjene kao što je uvođenje skenera, biometrijskog otiska, videonadzora i slično.

"Bespotrebno je praviti pilot projekat na jednim lokalnim izborima jer ne možete parcijalno praviti pošteno izbore. A nije ni samo stvar izbornog dana, mora se onemogućiti i fiktivno prijavljivanje kandidata na liste, koji iza sebe nemaju ni članstvo u stranci niti su realni predstavnici, nego služe samo za prodaju i preprodaju biračkih mjesta", kazao je Miličević.

Predsjednik SDS Milan Miličević (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik SDS Milan Miličević (Foto: T. S./Klix.ba)

Osim toga, predsjednik SDS-a smatra da bi za preuzimanje određene funkcije trebalo biti obavezno psihijatrijsko vještačenje.0

"Ono što bih rekao za početak je da postoji još nešto jako važno. Svjedoci smo da ima raznih ličnosti koji obavljaju vrlo značajne funkcije, a postavlja se pitanje da li oni iz perspektive morala i psiholoških funkcija mogu da obavljaju to. Pored uvjerenja da nisu kažnjavani, potrebno je i jedno adekvatno psihološko uvjerenje od relevantnih institucija da ne bi došli do toga da imamo sumnjive likove sa sumnjivim psihološkim karakteristikama koji vode procese koje živimo", poručio je.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je istaknuo da oni koji bježe od ovih izmjena najbolje pokazuju da nepošteno dolaze do izborne pobjede.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović (Foto: T. S./Klix.ba)

"Nema važnije stvari od uvođenja modernih tehnologija koje će omogućiti fer i poštene izbore u zemlji i na taj način spasiti budućnost ovog društva, očuvati opstanak svakog čovjeka", kazao je.

Predsjednik pokreta Za pravdu i red Nebojša Vukanović okrivio je i međunarodnu zajednicu da sarađuje sa rušiteljima BiH i demokratije u njoj te da također ignorišu potrebu izmjena Izbornog zakona BiH.

Predstavnik pokreta Za pravdu i red Nebojša Vukanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavnik pokreta Za pravdu i red Nebojša Vukanović (Foto: T. S./Klix.ba)

Opozicija ističe da bi Vijeće ministara trebalo do kraja mjeseca uputiti izmjene. Ako to ne uradi, poslanici u Predstavničkom domu će sami predložiti izmjene.

"Ne sumnjam da će to proći u PD, ali ćemo u Domu naroda vidjeti ko to zaustavi, taj je za krađu izbora", poručio je Borenović.