{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Oporavak od recesije se u većini kompanija još ne osjeća"

F
FENA
18.8.2010. u 12:00
0
2
"Oporavak od recesije se u većini kompanija još ne osjeća"
0
"Oporavak od recesije se u većini kompanija još ne osjeća"
„Iako su uvjeti poslovanja u BiH ostali iznimno nepovoljni, stanje u našoj privredi veoma teško, a oporavak od recesije se u većini kompanija još ne osjeća, trendovi industrijske proizvodnje i vanjskotrgovinske razmjene u prvih šest mjeseci ove godine svjedoče o pozitivnim promjenama u našim vodećim izvoznim sektorima“, izjavio je projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran.
Po njegovim riječima, nepojmljive slabosti zvanične statistike BiH koja ne analizira, niti objavljuje kvartalne podatke o BDP-u onemogućavaju pouzdan zaključak o izlasku iz recesije, kao što je bio slučaj i s ulaskom, ali proizvodna i vanjskotrgovinska kretanja su evidentno mnogo bolja nego u istom periodu prošle godine.

"Nastavak smanjenja vrijednosti direktnih stranih ulaganja u tom periodu pokazuje da nema pokretanja novih projekata i novih poslovnih aktivnosti, već je riječ isključivo o oporavku ranijih izvoznih lidera i povratku ka ranijim vrijednostima izvoza, što jeste pozitivno, ali ne osigurava dugoročnu perspektivu", kazao je Gavran Feni.

U prvih šest mjeseci 2010. ostvaren je izvoz iz BiH u vrijednosti 3.482.967.617 KM, što je za 32,6 posto više u odnosu na isti period prošle godine. U tom periodu, vrijednost uvoza iznosila je 6.089.853.086 KM što je više za 4,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Zahvaljujući ovakvim rezultatima, nivo pokrivenosti uvoza izvozom povećan je za 26,41 posto i u ovom periodu iznosio je 57,2 posto. Ukupan vanjskotrgovinski deficit u tom periodu znatno je smanjen i iznosio je 2.606.885.469 KM, što je za 572.051.534 KM, odnosno 18 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

"Ukoliko se ovi trendovi nastave, realno je očekivati da do kraja godine premašimo vrijednost izvoza ostvarenog u 2008., uz zadržavanje uvoza na nivou nešto višem od prošlogodišnjeg, ali mnogo nižem nego rekordno negativne 2008. godine", prokomentirao je Gavran.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: