Stvari ne idu po planu
0

Opomena za BiH i ostanak vojnika EU

FENA
Evropska unija će u ponedjeljak uputiti "opomenu" Bosni i Hercegovini nesposobnoj da usvoji reforme koje od nje traži Bruxelles i zadržati tamo svoje vojnike zbog porasta napetosti između triju zajednica, doznaje se u petak iz EU-a.

Ministri odbrane i vanjskih poslova, okupljeni u Bruxellesu, uputit će opomenu BiH jer "ne ide dobro na političkom planu" u toj zemlji, izjavio je za štampu jedan francuski diplomat, javio je AFP.

Težnje BiH da uđe u EU "nisu kompatibilne s provokacijama i žalbama, više ili manje obojenim etničkim promišljanjima", kazao je on i dodao: "To se od te zemlje ne očekuje."

Zbog obnovljenih napetosti između bosanskih Srba i bošnjačko-hrvatske federacije, EU će biti prisiljena da za sada zadrži 2.500 vojnika iz svojih vojnih snaga EUFOR-a u operaciji Althea u BiH, iako je razmišljala da ih povuče, dodao je on.

"Operacija stabilizacije se smatra uspješnom", ali EUFOR neće biti promijenjen, naglasio je diplomat.

"Specijalni predstavnik EU-a i predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak smatra kako je još potrebna vojna snaga da stabilizira situaciju", kazao je on.

Kada su ocijenili da je misija stabilizacije završena, ministri odbrane EU-a su se 1. oktobra izjasnili, u većini, za progresivno, ali potpuno povlačenje u kratkom roku i za pokretanje druge, civilne ili vojne operacije.

Britanski general John McColl, istovremeno pomoćnik glavnog zapovjednika snaga NATO-a u Evropi i evropske operacije u BiH, dobio je mandat EU-a da 10. novembra ministrima "predstavi preciznije opcije".