Sve po starom
111

Opet odgođeno ročište u predmetu "Džena Gadžun", advokat optužene nije došao iako mu sud to nije odobrio

A. L.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Ročište u suđenju za smrt djevojčice Džene Gadžun još jednom je odgođeno. Teško je izbrojati koji put po redu.

Današnje ročište odgođeno je jer se advokat Nine Jovanović (jedna od optuženih) Damir Koldžo nije pojavio. Prethodno, Koldžo se žalio što se ročišta u ovom predmetu održavaju jednom sedmično i zbog toga je tražio izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća Indire Jahić.

Na prošlom ročištu Koldžo je najavio da ga neće biti krajem januara i početkom februara jer ide na godišnji odmor. Sud mu je odbio zahtjev za odgodu ročišta kazavši njegovoj klijentici da nađe zamjenu, ali ona na to nije pristala. Sutkinja je najavila da će ga novčano kazniti ako se ne pojavi. Svejedno, Koldžo se nije pojavio.

Također, rekao je i kako je on "ispred brojnih roditelja" vođa puta na skijaško takmičenje koje je planirao godinama, pa mu zbog toga treba odgoda ročišta.

Naredno ročište nije zakazano jer Sudsko vijeće treba razmatrati Koldžin zahtjev za izuzeće predsjedavajuće Vijeća. Nakon toga bit će poznat datum sljedećeg ročišta.

Prethodno ročište otkazano je jer nije došao advokat optužene Jasmine Halimić Đorđe Jugović.

Podsjetimo, djevojčica Džena Gadžun je u novembru 2021. godine operisana u privatnoj klinici "Bejtović" u Sarajevu. Tokom operacije došlo je do komplikacija, i ona je 14. novembra 2021. godine preminula na KCUS-u.

U ovom predmetu optuženi su ljekari Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović. Benjamin Bejtović, vlasnik privatne klinike u kojoj je obavljena operacija, nije optužen.