BiH
0

Operativna saradnja generalnih sekretarijata na svim nivoima vlasti

FENA
Memorandum o međusobnoj saradnji generalnih sekretarijata Vijeća ministara BiH te entitetskih vlada i Sekretarijata Vlade Brčko Distrikta BiH potpisan je danas u Banjoj Luci, a podrazumijeva unapređenje operativne saradnje, razmjenu iskustava i informacija sekretarijata na svim nivoima.

Ta saradnja, istaknuto je, posebno je značajna u pogledu prilagođavanja zakonodavstva BiH s evropskim standardima.

Generalni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša kazao je nakon potpisivanja da svaka složena država mora imati razvijene kapacitete za koordinaciju.

Jedan od načina kako se to radi, kazao je, predstavlja i današnje potpisivanje memoranduma predstavnika na svim nivoima vlasti u BiH.

Generalni sekretar Vlade RS-a Vlado Blagojević podsjetio je da je saradanja ovih tijela predviđena i akcionim planom provođenja reforme javne uprave u BiH.

Blagojević napominje da se radi o stručno-tehničkoj saradnji u pogledu pripreme programa rada svih nivoa vlasti, razmjene informacija o materijalima razmatranim na sjednicama, kao i svim drugim pitanjima bitnim za funkcioniranje vlada na svim nivoima.

Predviđeno je i održavanje redovnih sastanka generalnih sekretara.

Po ovlaštenju Generalnog sekretarijata Federalne vlade potpis na ovaj memorandum stavila je i Mirsada Jahić, a dokument je potpisao i Đuro Tankosić, predstavnik Vlade Brčko Distrikta.