Zabrinutost raste
17

Operativna grupa USK kontra Mektića: Priliv migranata je povećan

M. N.
Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskog kantona saopćila je danas kako je povećan priliv migranata na tom području za razliku od ministra sigurnosti BiH koji tvrdi drugačije. Zima je sve bliža, a nove lokacije za smještaj migranata nema.
Članovi operativne grupe kazali su da nisu zadovoljni Planom mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini koji će biti sutra razmatran na sastanku državnog koordinacionog štaba u Sarajevu, a definiše prioritete, mjere i aktivnosti te prezentuje iznos i izvor potrebnih sredstava.

"Operativna grupa USK zauzela je stav da je Plan, u formi koja je dostavljena na uvid, neprihvatljiv jer u potpunosti isključuje Kanton i lokalne zajednice koje su pogođene migrantskom situacijom da učestvuju u odlučivanju i kreiranju mjera za upravljanje situacijom. S druge strane, kao potencijalni partneri u odlučivanju o smještanju dodatnog broja migranata na terenu, uvode se neimenovane NVO", zamjerka je članova OG USK.

Budžetska projekcija ovog Plana je 150 miliona maraka od čega je za pomoć lokalnim zajednicama, dakle gradovima koji su zaista suočeni sa krizom, predviđeno samo 8,7 miliona.

"Evropska komisija je izrazila svoju spremnost za pružanje dodatne finansijske i tehničke pomoći BiH ali i zatražila da uspostavi interne koordinacijske kapacitete. Do danas ta koordinacija nije zaživjela iako je zima na pragu i ističe vrijeme za formiranje prihvatnih centara van USK, kako je dogovoreno u Briselu", rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Dodao je da će Operativna grupa USK biti prinuđena da ponovo zavede mjere u cilju održavanja opće sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije na ovom području pod kontrolom.

Za razliku od informacija iz USK, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je izjavio da se situacija u vezi s migrantima ne pogoršava, da se "spletom raznih okolnosti čak i poboljšava, te da "broj migranata u BiH pada". Rekao je da ih ima oko 3.500 trenutno i da imaju dovoljno mjesta gdje bi mogli sačekati zimu, uvažavajući vremenske prilike koje će biti.

"S tim da planiramo vrlo brzo, čekam još jednu odluku federalne vlade, osposobiti još jedan prihvatni centar, za svaki slučaj", kazao je Mektić.

Evropska komisija mjesecima apeluje da se migranti izmjeste s lokaliteta Vučjaka navodeći kako su uvjeti u kojima migranti trenutno žive nehumani, u što se uvjerio i novinar portala Klix.ba koji je posjetio ovu lokaciju. Izrazili su spremnost za davanje pomoći, ali ne za ovaj lokalitet. Lokacija Medeno Polje je otpala jer EK i međunarodne organizacije ne žele da finansiraju privatne objekte.

Rok za izmještanje migranata s aktuelnih privatnih lokacija, s posebnim naglaskom na Vučjak, te pronalazak novih bio je kako je ministar rekao odmah. Ali nove lokacije još nema. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ponudio je lokaciju Lipe udaljenu 22 kilometra od grada, ali ni to nisu prihvatili. Nada se da će migranti na kraju ipak biti smješteni na Medenom Polju jer se više nema vremena za gradnju bilo kakvog centra.

Bihać i Velika Kladuša prepušteni su sami sebi, a sve su prilike da će migranti ovu zimu dočekati na otvorenom.