|

Operativna grupa traži hitno premještanje migranata iz USK u Salakovac, Ušivak i Delijaš

Operativna grupa traži hitno premještanje migranata iz USK u Salakovac, Ušivak i Delijaš
11
M. N.
21.10.2019. u 15:50
43
komentara
11

dijeljenja
Operativna grupa traži hitno premještanje migranata iz USK u Salakovac, Ušivak i Delijaš Foto: Klix.ba
Operativna grupa za pitanje migracija zatražila je hitno izmještanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća, koji od danas nemaju pristup pitkoj vodi, niti se odvozi smeće s te lokacije. Poručili su da je odgovornost na Ministarstvu sigurnosti i Uredu za strance BiH.
Premijer USK Mustafa Ružnić ponovio je kako je Krajina i dalje sama u ovoj krizi, da Evropska komisija nije poslala eksperte koji bi im pomogli u upravljanju krizom, da ne postoji adekvatna zaštita istočne granice niti jačanje struktura Službe za rad sa strancima čija samo dva-tri predstavnika rade na području ovog kantona.

"Potvrđujemo zaključak Skupštine USK u pravcu očuvanja sigurnosti i zdravstveno-epidemiološke situacije da se postojeći centri Bira i Miral, koji nemaju potrebne saglasnosti, izmjeste van naseljenog područja. I dalje ostajemo pri odluci da je to Medeno Polje i tražimo od međunarodnih organizacija da zajedno s Ministarstvom sigurnosti krenu u pravcu izmještanja", rekao je Ružnić.

Potvrđen je i zaključak da IOM i UNHCR ne mogu produžavati ugovore s Birom i Miralom dok ne dobiju saglasnosti s nivoa BiH te zahtijevaju da se migranti s Vučjaka hitno izmjeste u postojeće centre van Krajine i to u Salakovac, Ušivak i Delijaš navodeći kako imaju informaciju da su ti centri prazni ili poluprazni.

"Jedan od zaključaka je da tražimo od Vlade FBiH i premijera Novalića, u čijoj su nadležnosti Željeznice FBiH, da suspenduju linije do Bihaća, jer se zna da su oni nezakonito u ovoj zemlji i ne može se vršiti prijevoz javnim sredstvima. Linija Sarajevo - Bihać doveze između 150 i 200 migranata dnevno, a kada su se pojavili u Tuzli otvorena je linija Tuzla-Bihać. Tražimo da suspenduju tu liniju i pomognu građanima Bihaća", rekao je Ružnić.

Prema posljednjim informacijama, na istočnim granicama imaju oko 1.000 registrovanih ulazaka i oko 1.300 neregistrovanih ulazaka dnevno. Svi migranti završe u Bihaću.

S obzirom na to da će zbog nedostatka pitke vode i neodvoženja smeća s Vučjaka doći do pogoršanja zdravstveno-epidemiološke situacije, Vlada USK će preko Kantonalne uprave civilne zaštite i u saradnji s javnim preduzećima vršiti dovoz vode i odvoz smeća. Sredstva su osigurana do kraja ove godine.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić kazao je kako centri Bira i Miral ne mogu biti bez kontrole i nadzora, navodeći kako su migranti samo u ovoj godini počinili 200 krivičnih djela, 300 prekršaja i 600 incidenata.

"Medeno Polje je kao lokacija ponuđeno još tokom 6. mjeseca prošle godine, ali nismo našli partnere da uspostavimo centar. Mi sa sigurnosnog aspekta i zdravstveno-epidemiološke situacije tvrdimo da je to jedna od najboljih lokacija za smještaj migranata. Građani Bosanskog Petrovca ne moraju strahovati jer će to biti kamp zatvorenog tipa i neće imati mogućnost kretanja", rekao je Kljajić.

Dodao je kako na postojećim lokacijama imaju kontejnere koji mogu odmah biti preneseni na tu lokaciju i traže od Vijeća ministara da donesu odluku, a od Evropske komisije da prihvati tu lokaciju.

"Mi smo samo iz 200 privatnih objekata u Bihaću izvukli oko 1.900 migranata. Naša procjena je da ih na području USK ima između 6.000 i 7.000. Mi bismo bili najsretniji kada bi pitanje migracija išlo preko drugog kantona ili entiteta", zaključio je Kljajić.

Iz Krajine su poručili da će nakon 15. novembra, kada isteknu ugovori IOM-a s Birom i Miralom, Vijeće ministara biti odgovorno za više od 2.000 migranata koji će ostati bez smještaja.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...