BiH
403

Operacija kino: Djeca sa Pedijatrijske klinike UKC Tuzla gledala "Minionse"

Klix.ba
Članovi BoHeMSA-e (Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini) LC Tuzla danas su održali projekat pod nazivom "Operacija kino“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, koji se u svijetu svake godine obilježava 20. novembra.

Ovim datumom obilježava se dan na koji je Generalna skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta (1959.), i Konvenciju o pravima djeteta (1989.). Konvencija je ujedno najčešće ratificirani međunarodni sporazum o ljudskim pravima. Ona navodi niz dječjih prava, uključujući pravo na život, zdravlje, obrazovanje i igru, kao i prava na porodični život, zaštitu od nasilja, nediskriminaciju te da inkluziju dječijih stavova.

"Operacija kino“ je projekat osmišljen s ciljem odvraćanja pažnje djece u bolnici od njihove bolesti, dajući im priliku da uživaju u filmu. Projekat je podrazumijevao da studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli, članovi udruženja BoHeMSA-e, organizuju gledanje crtanog filma u prostorijama UKC-a Tuzla za djecu koja borave na pedijatrijskim odjeljenjima.

Projekat je održan u prostorijama Pedijatrijske klinike u Tuzli. Članovi udruženja su osigurali projektor i platno za gledanje filma. Studenti su osigurali voće u dogovoru sa osobljem klinike.

Za ovu priliku prikazan je crtani film "Minions". Na klinici je bilo petnaestero djece koji su, zajedno sa svojim roditeljima, prisustvovali projekciji.

"Cilj ovog projekta je ublažavanje negativnih posljedica hospitalizacije djece. Ideja je da se djeci uljepšaju i, na neki način, skrate dugi bolnički dani. Također, željeli smo uspostaviti vezu studenata medicine sa najmlađim pacijentima i upoznati se sa načinom rada sa djecom. Ovim putem želimo se zahvaliti načelniku Pedijatrijske klinike, dr. Edinu Husariću kao i osoblju klinike na ukazanom povjerenju i pomoći pri realizaciji ovog projekta, stoji u saopćenju BoHeMSA.