|

Općinsko vijeće Stari Grad odlučilo da Centrotrans nastavi obavljati prijevoz na 11 linija

Općinsko vijeće Stari Grad odlučilo da Centrotrans nastavi obavljati prijevoz na 11 linija
91
Piše: Selma H.
8.11.2018. u 11:19
8.11.2018. u 12:11
21
komentara
91

dijeljenja
Općinsko vijeće Stari Grad odlučilo da Centrotrans nastavi obavljati prijevoz na 11 linija
Na vanrednoj sjednici Općine Stari Grad povodom aktuelne situacije u vezi s gradskim prijevozom građana padinskih dijelova Starog grada donesena je jednoglasna odluka da Centrotrans nastavi obavljati prijevoz na 11 minibuskih linija.
"Prijevoz se nastavlja i bit će aktuelan u narednih petnaestak dana. Ja se nadam da će sljedeće sedmice nadležno ministarstvo raspisati javni poziv za odabir prijevoznika i onog momenta kada se javni poziv raspiše, odobrit će se i privremna rješenja za prijevoznika iz Kantona Sarajevo. Pretpostavljam da će to biti Centrotrans jer ne vjerujem da imaju ikoga drugog", kazao je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i naglasio da se ovaj problem zbog zakona o javnim nabavkama može otegnuti i trajati i do dvije godine.

Općinsko vijeće Stari Grad i općinski načelnik izrazili su zabrinutost zbog dosadašnjeg rada i postupanja nadležnih organa u oblasti saobraćaja u Kantonu Sarajevo, a naročito Vlade KS."Općina Stari Grad je faktički kompletna smještena na rubnim područja, prema tome 75 posto naših stanovnika živi na rubnim područjima, ako općina ima 55.000 stanovnika onda je veoma lako zaključiti koliko će građana koristiti ovaj prijevoz i koliko smo godinama bili oštećeni zbog nepostojanja gradskog prijevoza", kazao je Hadžibajrić.

Iz Općinskog vijeća zahtijevaju od nadležnog ministarstva da u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka privremeno angažuje drugog prijevoznika na autobusnim linijama na području općine Stari Grad. Napomenuli su da problem u vezi prijevoza datira od 2014. godine, te da su se na sve načine trudili da ga riješe. Tvrde da su GRAS-u nudili novac za kupovinu minibusa, ali kako navode, ovo preduzeće to nije bilo u stanju učiniti. Zadnji minibusi su, kako je istaknuto, kupljeni 2012. godine.

"Ovom odlukom mi zapravo ne preferiramo nijednog prijevoznika već samo dajemo na znanje da je vrijeme da se taj problem riješi. Sad je sve na Ministarstvu. Centotrans će nastaviti raditi u skladu sa dosadašnjim dogovorima, a ko će poslije preuzeti ove linije to nama nije poznato, nama je nabitnije da građani imaju prijevoz", rekao je šef kluba vijećnika SDA Općine Stari Grad Tarik Dautović.

Podsjećamo, Ministarstvo saobraćaja KS izvršilo je brisanje registrovanih redova vožnje prijevoznika KJKP GRAS zbog neredovnog održavanja linija.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...