Obratili se Kantonu
77

Općinsko vijeće Novo Sarajevo nije riješilo spor između EDUS-a i Centra Vladimir Nazor

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ni nakon jučerašnje sjednice Općinskog vijeća Novo Sarajevo nije riješen spor između Centra Vladimir Nazor i roditelja djece s poteškoćama u razvoju koja pohađaju EDUS (Edukacija za sve).

Nakon što je došlo do nesuglasica na relaciji Centar Vladimir Nazor - Udruženje EDUS Općinsko vijeće Novo Sarajevo odlučivalo je o sudbini djece s poteškoćama u razvoju koja pohađaju EDUS program.

"Rasprava o objektu u Kemala Kapetanovića na br. 43 trajala je više sati, a Općinsko vijeće Novo Sarajevo odlučilo je da sve ostane na statusu quo. Općinsko vijeće Novo Sarajevo uputilo je inicijativu Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS i Centru Vladimir Nazor da u roku od 90 dana pronađu rješenje za nastalu situaciju", rekla je Sanela Lindsay, generalna sekretarka Udruženja EDUS.

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju koja pohađaju EDUS (Edukacija za sve) program već godinama vode borbu za obrazovanje svoje djece i traže sistemska rješenja. Na prepeke konstantno nailaze pa izuzetak nije ni ova godina, a roditelji negoduju jer umjesto statusa quo žele konkretne odluke.

Ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineta Bogunić podsjeća da sistemsko rješenje već postoji.

"Centar Vladimir Nazor je zbog djece koja pohađaju nastavu prema EDUS programu doregistrovan za predškolski odgoj u septembru prošle godine, a EDUS ima saglasnost za izvođenje programa i što se toga tiče oni su totalno u sistemu. Djeca koja pohađaju nastavu po EDUS programu su u sistemu, njihovi edukatori su u sistemu i oni imaju našu saglasnost na program rada. Van sistema je jedino projektni tim koji nadzire njihov rad i vrši naučne analize", pojasnila je Bogunić.

Naglašava da je njen stav sasvim jasan te da je odluka donesena prije nego je postala ministrica.

"Djeca koja pohađaju nastavu po EDUS programu dio su Centra Vladimir Nazor. To jasno piše, a ja ću poslati odgovor direktoru Centra Vladimir Nazor. EDUS program je eksperimentalni program koji je dobio saglasnost da se provodi, a vremenom ćemo vidjeti može li se proširiti i u druge institucije", rekla je Bogunić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Podsjećamo, problem je nastao nakon što je Mersudin Kadrić, v. d. direktora Centra Vladimir Nazor, Općinskom vijeću Novo Sarajevo uputio dopis kojim traži da EDUS bude izmješten iz zgrade u ulici Kemala Kapetanovića. Zbog straha da će EDUS ostati bez prostorija za rad, a samim tim i programa, roditelji su negodovali. Kadrić je pojasnio da nikada nije imao namjeru izmjestiti djecu s poteškoćama u razvoju koja pohađaju EDUS program, već prostorije koje EDUS koristi kao kancelarije, jer ih želi preinačiti u učionice koje će koristiti djeca koja pohađaju Centar Vladimir Nazor.

"NVO EDUS u prostorijama u ulici Kemala Kapetanovića koristi četiri prostorije - 2 su učionice, a 2 kancelarije koje koriste za svoje potrebe, projekte itd. Ja sam tražio da oni nađu druge prostorije, jer su nevladina organizacija, a da u taj dio objekta prebacim odjeljenje djece iz Centra Vladimir Nazor koja rade po našem programu i da tamo prebacim Odjel za opservaciju i dijagnostiku. Dakle, ja želim zadržati 11 učionica u kojima se radi po Cabas programu, ali želim tamo imati i odjeljenje djece koja rade po našem programu kako bismo napravili eksperiment", rekao je Kadrić.

Komentirajući zahtjeve direktora Centra Vladimir Nazor, Bogunić kaže da će naći optimalno rješenje.

"Razgovarat ću s načelnikom Općine Novo Sarajevo. EDUS plaća deset osoba vlastitim sredstvima. Ako te osobe vrše nadzor i naučna istraživanja, onda moraju biti u blizini djece. Naći ćemo neko rješenje u slučaju da moraju biti izmješteni", poručila je Bogunić.

Dok Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS i Centar Vladimir Nazor ne predlože rješenje Općini Novo Sarajevo, djeca koja pohađaju nastavu po EDUS programu nastavit će svoje predškolsko obrazovanje.

"Mi djecu nikada nismo ostavili na cjedilu i ne namjeravamo. Bit ćemo tu bar da završimo ovu školsku godinu, a nadamo se da će za 90 dana biti pronađeno rješenje za djecu i za EDUS. Nadamo se da ćemo dobiti bolji status i makar minimalne uvjete za rad", rekla je Lindsay.