Prvostepena presuda
50

Općinski sud u Sarajevu oslobodio Šerifa Patkovića za zloupotrebu položaja

S. M.
Šerif Patković (Foto: N. G./Klix.ba)
Šerif Patković (Foto: N. G./Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevu oslobodio je bivšeg predsjednika Upravnog odbora Fondacije za pružanje pomoći u rješevanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije, koji je bio optužen zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja.
Tu informaciju za Klix.ba je potvrdila advokatica Patkovića, Lejla Terzimehić.

"Sud nije našao dokaze da je počinjeno krivično djelo. To je sve što je sudija rekla, nije davala obrazloženje. Mi ćemo dobiti pismeni otpravak u narednom periodu"; rekla je Terzimehić.

Patković je bio optužen zajedno sa bivšim direktorom Fondacije Senom Šehovićem. Oni su po optužnici u periodu od juna 2016. do oktobra 2018. godine, bez saglasnosti Vlade Federacije BiH kao osnivača Fonda te bez znanja i neophodne Odluke Upravnog odbora, kupili automobil Wolkswagenb Tiguan i to novcem sa računa Fondacije koji je namijenjen za pomoć boračkoj populaciji u FBiH.

Po optužnici Patković je koristio automobil Wolkswagen Tiguan koji je kupljen od Fondacije bez da je sačinjavao putne naloge i bez bilo kakvih ograničenja.

Na taj način su, kako je saopćeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, Šerif Patković i Seno Šehović zajedno pričinili imovinsku štetu Fondaciji za boračka pitanja u ukupnom iznosu od 65.991,44 KM.

Šehović je za razliku u Patkovića osuđen nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom kantona Sarajevo u julu prošle godine. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci.