BiH
1

Općinski sud u Bihaću pustio na slobodu tužioca Idriza Begića, uhapšenog u akciji "Miligram"

Piše: M. Ć.
Tužilac Idriz Begić
Tužilac Idriz Begić
Uvažavajući djelimično žalbu odbrane, Općinski sud u Bihaću pustio je danas na slobodu Idriza Begića, tužioca Tužilaštva USK osumnjičenog za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi.

Nakon što je Kantonalni sud u Bihaću uvažio žalbu odbrane i ukinuo produženje pritvora tužiocu Tužilaštva USK Idrizu Begiću, slučaj je vraćen Općinskom sudu u Bihaću na razmatranje.

Danas je održana sjednica Općinskog suda u Bihaću na kojoj je donesena odluka da se odbija prijedlog o produženju pritvora i Begić je pušten na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Sabina Hota-Ćatović, advokatica osumnjičenog.

"Ispostavilo se ono što je odbrana od početka tvrdila, da nema razloga za pritvor, te su uvažene naše žalbe da je nadležan Općinski sud u Bihaću, a ne Općinski sud u Sarajevu, kao što nije nadležno ni Tužilaštvo KS", pojasnila je Hota-Ćatović.

Tužilac Tužilaštva USK Idriz Begić uhapšen je u okviru akcije "Miligram" i tereti ga se za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi. Begić je uhapšen s označenim novčanicama.

Begić je i ranije dovođen u vezu s prikrivanjem dokaza u predmetu Cvijan Radić i drugi.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće suspendovalo ga je 2014. godine jer je protiv njega vođena istraga u Kantonalnom tužilaštvu Livno. Suspenzija je uslijedila zbog nemara u vođenju slučaja ubistva srpskog povratnika i općinskog inspektora u Bihaću Cvijana Radića te ubistva generala HVO-a Vlade Šantića.

Teretilo ga se za nemar u vršenju službene dužnosti, neopravdano kašnjenje u vršenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužioca te ponašanje u sudu i tužilaštvu koje šteti ugledu tužilačke funkcije.