BiH
0

Općinski sud Tuzla: U 2016. očekujemo rješavanje najstarijih stečajnih predmeta

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Općinski sud Tuzla u 2015. godini riješio je ukupno 53.010 predmeta. Najveći problem i dalje predstavljaju komunalni predmeti čiji broj posljednjih godina značajno raste. Oni čine 88,55 posto ukupnog broja neriješenih predmeta, dok 15.711 predmeta spada u kategoriju strukturnih predmeta čije je rješavanje u nadležnosti Općinskog suda Tuzla.

Posljednjih nekoliko godina ovaj sud nastavlja ostvarivati pozitivne rezultate, iako se rad obavlja u izuzetno teškim uslovima i sa nedovoljnim brojem ljudskih resura.

"U prošloj godini ovaj sud se fokusirao na rješavanje što većeg broja nezavršenih predmeta iz najstarijih godina. Fokus je bio i na smanjenju broja predmeta na svim sudskim referatima, a posebno najstarijih predmeta na stečajnom referatu", kaže predsjednik Općinskog suda Tuzla Muhamed Tulumović.

Prema godišnjem izvještaju, ovaj sud je 2015. godinu okončao sa 131.306 nezavršenih predmeta.

"U 2015. primljeno je ukupno 58.951 predmet, tako da je u radu bilo ukupno 190.257 predmeta. U značajnoj mjeri su realizirani planirani ciljevi. Završeno je 9.383 predmeta koji su predviđeni po javnom rješavanju starih predmeta. Shodno tome, smanjen je broj starih premeta, i to za 5.589, a umanjen je i broj predmeta koji nisu komunalni, za njih 4.419. Također, unaprijeđena je ažurnost rada na svim sudskim odjeljenjima i referatima", dodaje Tulumović.

Na kraju 2015. godine ostvarena je kolektivna norma suda sa 128,7 posto, što znači da su suci u prosjeku radili jednu trećinu više od potrebnog. Kvalitet rada sudskih odluka je 91,9 posto potvrđenih odluka, što je više od prosjeka u BiH.

Posebna pažnja u rješavanju stečajnih predmeta

U prethodnoj godini Općinski sud Tuzla posebnu pažnju posvetio je rješavanju stečajnih predmeta, a odluka je donesena u 67 slučajeva.

"Ukupno je primljeno 70 prijedloga za pokretanje stečajnog postupka, kada su u pitanju privredni sporovi. Ukupno je riješeno 1.028 predmeta, a primljeno je 779. Više je riješeno 249 predmeta nego što je inače bio priliv. Kod likvidacija imamo riješeno 248 što je povećanje za 20 predmeta nego što je ostvaren priliv", pojašnjava predsjednik privrednog odjeljenja Općinskog suda Tuzla Muhamed Kovač.

On očekuje da će u toku ove godine najstariji predmeti biti riješeni. Kako ističe, oni su u zavšnoj fazi, a trenutno se čekaju odluke Kantonalnog suda Tuzla vezano za žalbe raznih učesnika u predmetima.

"Javnosti je vrlo važno da zna da je to jedina vrsta postupka gdje sud ne može uticati na dinamiku i rokove kad će se predmet okončati. To zavisi od mnogih organa, posebno od dinamike prodaje nekretnine i predmeta koji su u vezi stečaja", ističe Tulumović.

Povećan broj sudija u stečajnim predmetima

Da bi se postigli bolji rezultati u rješavanju stečajnih predmeta, ovaj sud je u 2015. donio poseban plan. Izvršena je interna reorganizacija koja je u sebi podrazumijevala povećanje broja sudija koji učestvuju u radu.

"Danas radi sedam stečajnih sudija, a prije je radilo samo dvoje. Mi smo izvršili i detalju identifikaciju ključnih problema koji usporavaju rad. Između ostalog, to je kasno pokretanje stečajnog postupka, odnosno podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, zatim vođenje parničnih postupaka, koji su u vezi sa stečajem, ali i nerješavanje imovinsko-pravnih odnosa na nekretninama koje ulaze u stečajnu masu", dodaje Kovač.

Kada je u pitanju plan rada za ovu godinu, ključni ciljevi Općinskog suda Tuzla ogledaju se u rješavanju priliva predmeta na svim referatima i smanjenje ukupnog broja nerješenih predmeta, a posebno predmeta iz najstarijih godina. Posebno je naglašen fokus na što boljoj relizaciji plana rješavanja stečajnih predmeta.