|

Općinski sud Tuzla: Nastavljeno suđenje Midhatu Osmanoviću i Velidu Toriću

Općinski sud Tuzla: Nastavljeno suđenje Midhatu Osmanoviću i Velidu Toriću
0
Piše: D. Brkić
24.11.2014. u 19:33
6
komentara
0

dijeljenja
Općinski sud Tuzla: Nastavljeno suđenje Midhatu Osmanoviću i Velidu Toriću Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
U Općinskom sudu Tuzla nastavljeno je suđenje bivšem federalnom zastupniku Midhatu Osmanoviću i nekadašnjem v.d. direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja Velidu Toriću, koji su uhapšeni 25. decembra prošle godine. Optužnica je podignuta početkom 2014. godine, a Osmanović i Torić terete se za krivično djelo protivzakonitog posredovanja i podstrekavanja na krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja.
Na današnjem ročištu u Općinskom sudu Tuzla saslušana je Enesa Nišić, uposlenica ZZO TK u Srebreniku od koje je Osmanović u Hotelu Tuzla preuzeo kovertu sa 20.000 KM kako bi joj riješio radno – pravni status.

Najprije je svjedočila Hatidža Hotić, tehnički sekretar u ZZO TK, koja je rekla kako joj je direktor Velid Torić rekao da nazove Enesu iz Poslovnice ZZO u Srebreniku. Hotićeva je to učinila, a narednog dana Enesa Nišić je došla u Tuzlu.

Enesa Nišić je u uvodnom dijelu svog svjedočenja rekla kako je se zabrinula zbog poziva direktora, te da je u prvi mah pomislila kako je nešto pogriješila na poslu.

"Došla sam na razgovor rano ujutro. Prvo sam sa kolegicama popila kafu, a onda me je direktor Torić pozvao u svoju kancelariju. Pitao me je gdje radim, a onda me počeo ispitivati da li znam ikog iz OO Stranke za BiH. Potom mi je rekao da prepišem broj dr. Mide i da stupim s njim u kontakt kako bi riješio moj problem“, navela je Enesa Nišić.

Inače, Nišićevoj je konstantno produžavan ugovor o radu, a Osmanović i Torić su joj obećali kako će riješiti njen radno-pravni status.

"Osmanovića sam nazvala, a on mi je rekao da se nađemo u restoranu kod Doma kulture u Srebreniku. Rekao mi je kako njegova usluga košta 20.000 KM, a dodao je da to nisu nikakve pare. Šokirana sam otišla kući i u razgovoru sa porodicom odlučila da sve to prijavim SIPA-i. Nazvala sam ga ponovo, a on mi je rekao da se nađemo u srijedu u Hotelu Tuzla. Iz torbe sam izvadila kovertu sa novcem koji mi je dala SIPA-e i predala je Osmanoviću“, navela je Enesa Nišić.

Nišićeva je napustila Hotel Tuzlu, a Osmanovića su ubrzo uhapsili službenici SIPA-e, dok je Torić uhapšen isti dan u ZZO TK.

Na današnjem ročištu saslušan je i Edin Mutapčić, univerzitetski profesor, koji je predsjednik OO Stranke za BiH u Srebreniku. Inače, Osmanović i Torić se brane sa slobode.
Prijavi grešku

Stranica nedostupna · Klix.ba

Stranica trenutno nije dostupna

Vrati se na početnu stranicu ili prijavi grešku na [email protected]