Sarajevo
0

Općinski sud odbio tužbeni zahtjev Dodika protiv FTV

FENA
Presudom Općinskog suda u Sarajevu odbijen je tužbeni zahtjev premijera RS-a Milorada Dodika protiv Federalne televizije (FTV), urednika političkog magazina 60 minuta Bakira Hadžiomerovića i novinara ovog magazina iz Banja Luke Slobodana Vaskovića, saopćeno je danas iz te medijske ekuće.

Tužene je zastupao advokat Nikica Gržić iz Sarajeva, a Dodik je dužan nadoknaditi im troškove parničnog postupka u iznosu od 3.981,76 KM u roku od 30 dana pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Pravo žalbe je dozvoljeno u roku od 30 dana.

Dodik je tražio da se zbog povrede časti, ugleda i moralnog integriteta ličnosti plati 50 hiljada maraka. Do navodne povrede došlo je u emisiji 60 minuta, emitovanoj 3. decembra prošle godine.

Sutkinja Sanela Gorušanović-Buligan u obrazloženju presude između ostalog navodi da je tužitelj premijer RS-a i da donosi važne odluke za RS-a.

Kada novinar ima legitiman cilj, kada je u pitanju nešto od značaja za javnost i kada su razumni napori uloženi u potvrđivanje činjenica, medij se neće smatrati odgovornim čak i u slučaju da se ispostavi da su činjenice bile neistinite, navedeno je u obrazloženju presude.

Ukoliko su riječi iz spornog teksta neugodne za tužitelja, ipak to ne može ograničiti pravo na slobodu izražavanja tuženih, koju im daju standardi iz člana 10. Evropske konvencije, iz člana 2. Zakona o zaštiti od klevete prema kojima novinari imaju pravo na izražavanje koje može uvrijedili, ogorčiti ili uznemiriti, posebno kada se uzme u obzir da je riječ o pitanjima koja su od interesa za javnost.

Onemogućavanje slanja informacija koje uznemiravaju, navodi se dalje u obrazloženju presude, značilo bi restrikciju u slobodi izražavanja, a koja je predviđena samo kao izuzetak u demokratskom društvu.

Nakon provedenih dokaza u toku parničnog postupka, Sud je utvrdio da su novinari izrekli vrijednosne sudove, a na temelju činjenica koje su im bile dostupne te da nije došlo do prekoračenja dozvoljene slobode informiranja javnosti.

Općepoznata činjenica je ubistvo Milana Vukelića, kao i da do danas nije pronađen ubica, navodi se, između ostalog, u presudi Općinskog suda u Sarajevu, saopćeno je iz FTV-a.