BiH
1

Općini Trnovo dobila negativno revizorsko mišljenje: Upitno više od 400.000 KM

FENA
Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske, nakon provedene revizije konsolidovanih finansijskih izvještaja Općine Trnovo za 2012. godinu, izrazila je negativno revizorsko mišljenje.

Ovo je treća općina u RS-u u kojoj je do oktobarskih lokalnih izbora prošle godine na vlasti bio SNSD, a kojima je revizija dala negativno mišljenje.

Budžet Opštine Trnovo, koja se nalazi u zajednici općina u sastavu Grada Istočno Sarajevo, iznosio je tokom 2012. godine 2,7 miliona KM, a u izvještaju o izvršenju budžeta, budžetski prihodi iskazani su više za 31.047 KM a primici za nefinansijsku imovinu manje za 33.726 KM.

Budžetski rashodi i izdaci iskazani su u iznosu manjem za 130.583 KM.

Nisu evidentirani prihodi po osnovu ugovorene zakupnine koja se općini izmiruje kroz isporuku materijala, potraživanja nisu pravilno razvrstana po ročnosti, pa su dugoročna potraživanja manje iskazana za 268.296 KM.

Među brojnim propustima navedeno je da u ovoj općini nisu uspostavljena pravila u pogledu planiranja, trošenja i izvještavanja o nastalim rashodima goriva, reprezentacije, grantova i dijela ostalih troškova.

Nije utvrđeno tačno stanje imovine i obaveza, ni u količinskom, ni u vrijednosnom smislu, nije izvršeno poređenje i usaglašavanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem u ovoj lokalnoj zajednici, te na taj način nije omogućeno istinito i tačno bilansiranje imovine i obaveza.

Također, niži budžetski korisnici svoju imovinu nisu ni evidentirali, ni popisali i ne raspolažu podacima o vrijednosti te imovine.

Revizijom su utvrđene nezakonitosti kod utvrđivanju tržišne cijene neizgrađenog građevinskog zemljišta, naknade općinskoj izbornoj komisiji nisu obračunate u skladu sa Odlukom o visini naknade za rad članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u BiH, dok nabavke nisu u potpunosti vršene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

S ciljem otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, rukovodstvu Općine i nižih budžetskih korisnika u i dato je ukupno 13 revizorskih preporuka.