Uskoro sastanak
136

Općine u Kantonu Sarajevo odlučile da se parking ispred stambenih zgrada za sada neće plaćati

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo je prije dvije godine donijela Uredbu o organizaciji i načinu naplate parkiranja u kojoj je zadužila općine da donesu propis o uređenju, korištenju i naplati parkiranja kod objekata kolektivnog stanovanja i poslovnih prostora. Rok je bio 90 dana. Općine nisu ispoštovale ovaj rok i većinom su se odlučile da parking ispred stambenih prostora još ne naplaćuju.

Iz općina su naveli i kako je Uredba u suprotnosti sa Zakonom o komunalnim djelatnostima KS te da im je ova uredba nametnuta.

U Općini Ilidža istakli su kako je odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima propisano da Kanton Sarajevo osigurava obavljanje sljedećih komunalnih djelatnosti u koje spada održavanje i organizacija javnih parkinga i javnih garaža te održavanje javnih površina.

"Odredbama člana 6. stav 1. Uredbe o organizaciji i načinu naplate parkiranja u KS, Kanton Sarajevo je suprotno zakonu bez konsultacija nametnuo lokalnim zajednicama podzakonskim propisom nadležnost da donese propis o uređenju, korištenju i naplati parkinga kod objekata kolektivnog stanovanja, poslovnih prostora i objekata na svom području. Ova odredba je direktno u koliziji s odredbama člana 7 stav 1 . Zakona o komunalnim djelatnostima s obzirom na to da je propisana isključivo nadležnost Kantona Sarajevo za organizaciju i način naplate parkiranja na području kantona. Novim Zakonom o lokalnoj samoupravi organizacija i način naplate u KS prelazi u nadležnost lokalnih zajednica. Donošenjem ovog zakona i nužnim usklađivanjem Zakona o komunalnim djelatnostima ova općina će preuzeti nadležnost i punu odgovornost za održavanje i organizaciju javnih parking prostora i javnih garaža na području naše općine", rekli su nam iz Općine Ilidža.

Izmjene navedenih zakona su u toku i Općina Ilidža ne namjerava donijeti propis sve dok ova oblast bude isključivo iz nadležnosti KS.

"Podzakonski propis kantona donesen je bez konsultacija s lokalnim zajednicama i suprotan je zakonu i ne obavezuje lokalnu zajednicu na postupanje", rečeno nam je u Općini Ilidža.

Općina Stari Grad Sarajevo ranije se očitovala o ovom problemu kazavši kako neće usvojiti ovakvu uredbu jer nije jasno definisana. Kao jedan od najvećih razloga neslaganja naveli su raspodjelu sredstava od naplate parkinga.

"Zakonom o uređenju saobraćaja na području KS propisano je da će se raspodjela sredstava prikupljenih od naplate javnih parkinga i garaža u zavisnosti od ukupnog broja parking mjesta po općinama vršiti po odredbama Uredbe o organizaciji parkiranja, javnim parking površinama, parking zonama i izgradnji novih parkinga, a u tu podjelu sredstava će biti uključeno ministarstvo i općine. U predloženoj Uredbi upravo to nedostaje. Tačnije, uredba predviđa da se raspodjela sredstava definiše novim sporazumom i konkretnom strukturom ulaganja i raspodjele sa svakom općinom posebno, što smatramo nedosljednošću u odnosu na usvojeni zakon i nepoštivanjem zakona. Općina Stari Grad se u više navrata obraćala Ministarstvu saobraćaja KS za definisanje načina raspodjele sredstava prije donošenja ove uredbe te je očigledno da predlagač Uredbe nije uvažio nijednu primjedbu ili sugestiju. Općina Stari Grad trenutno ne prima nikakve naknade od korištenja parking prostora na svojoj teritoriji", kazali su.

Naveli su kako u uredbi nije jasno definisano na šta se odnose nadležnosti općine.

"Većina objekata kolektivnog stanovanja u Starom Gradu nalazi se uz ulice pa nije jasno da li se uredba odnosi na parkiranje na ulicama ili na izvanuličnim izdvojenim površinama uz objekte kolektivnog stanovanja. Ovo pitanje se izdvaja jer u Starom Gradu ima veoma mali broj objekta kolektivnog stanovanja koji uopće imaju površinu za parkiranje", kazali su u Općini Stari Grad.

Iz Odsjeka za odnose s javnošću Općine Novo Sarajevo kazali su kako je planiran zajednički sastanak četiri gradske općine u KS upravo o ovom pitanju.

"Na tom sastanku bi trebalo doći do usaglašavanja određenih zajedničkih pitanja prije donošenja i usvajanja bilo kakvih propisa na nivou lokalnih zajednica pojedinačno", rečeno nam je u ovoj Općini.

Parking za stanare je i dalje besplatan i u općini Vogošća koja također nije donijela propis.

Uredba koju je donio KS je uznemirila građane s obzirom na to da se općinama daje mogućnost naplaćivanja parkinga ispred zgrada. Do sada je tu mogućnost iskoristila Općina Centar koja je uvela naplatu parkinga ispred zgrada, ali ne za stanare zgrada ispred kojih se parking prostor nalazi.

Prema ovom modelu, stanari dobiju kartice ili sličan dokument koji im omogućava besplatno parkiranje. Ipak, plaćali bi 50 KM godišnje kao komunalnu naknadu za održavanje.

Iz Ministarstva saobraćaja KS su naveli kako će ovom uredbom regulisati saobraćaj u mirovanju oko stambenih i javnih površina te smanjiti zloupotrebu javnih površina za parkiranje.