Odluka Civilne zaštite
3

Općine u HNK od jutros u karantinu, donosimo odgovore šta raditi ako ipak morate putovati

G. Š.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Zbog brojnih upita građana i konfuzije koju je izazvala zabrana kretanja između gradova i općina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu donosimo dodatna pojašnjenja koje smo dobili iz Štaba civilne zaštite tog kantona.

Od zabrane kretanja, kako nam je kazano, izuzete su osobe koje imaju potvrdu o slobodi kretanja tokom policijskog sata.

''Potvrda poslodavca ovjerena i potpisana od strane odgovorne osobe, koja je vrijedila za vrijeme kretanja u Policijskom satu, također vrijedi i kod NAredbe zabrane kretanja građana i napuštanja mjesta prebivališta na području Hercegovačko – neretvanskog kantona'', navode iz Štaba civilne zaštite HNK.

Potvrdu poslodavca ovjerenu i potpisanu od strane odgovorne osobe trebate dostaviti nadležnoj policijskoj upravi u vašem mjestu prebivališta.

Također, objašnjeno je šta raditi u slučaju hitnosti kao što su porodične obeveze koje ne mogu biti odložene, a uključuju putovanje iz mjesta u mjesto.

''Ako je nekom dijete ostalo u drugom gradu ili ima bolesnog roditelja kojeg redovno posjećuje, za vrijeme zabrane kretanja treba izvaditi dozvolu u Operativnom centru civilne zaštite u svome gradu, odnosno općini kao i za sve pojedinačne slučajeve. Potvrde koje se izdaju mogu biti jednokratne ili trajne zavisno od situacije i procjene nadležnih organa. Kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve građani trebaju u svojim gradovima i općinama telefonskim putem kontaktirati Operativni centar Civilne zaštite pozivom na broj 121 izuzev Mostara gdje je taj broj rezervisan za kantonalnu civilnu zaštitu, dok je za Grad Mostar broj 036 558 253", pojasnili su nam iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.