Bez ikakvih prepreka
0

Općine Stari Grad i Istočni Stari Grad zajedno saniraju put

FENA
Potpisivanjem Sporazuma o sanaciji putnog pravca Gazin Han-Emerovice-Zečija glava, načelnici općina Stari Grad i Istočni Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i Bojo Gašanović su još jednom potvrdili da entitetske granice ne trebaju biti prepreka dobroj saradnji.

Entitetska, administrativna linija od 14 kilometara im nije bila prepreka ni u proteklih 12 godina, jer su te općine realizirale brojne infrastrukturne projekte koji su se odnosili na vodosnabdijevanje, asfaltiranje, elektrorasvjetu, ono što je potrebno građanima tih općina i što im olakšava život.

"Nismo nikada gledali da li to prelazi opštinsku liniju razdvajanja, nego smo gledali kako da pomognemo stanovništvu okolnih naselja. Saradnja je bila uspješna i sve što smo radili ispoštovali smo", kazao je načelnik Gašanović.

Vrijednost danas potpisanog projekta je veća od 175.000 KM, a značajna sredstva će izdvojiti općine, jer, kako su načelnici kazali, korist će imati stanovnii Faletića, Emerovica, Brusulja i Gazinog Hana i to će im puno značiti.

Trenutno je put jako oštećen, a začepljeni su i odvodni kanali, a sanacija će doprinijeti boljoj komunikaciji, jačanju turizma, a i privreda Istočnog Starog Grada naslonjena je na grad Sarajevo koji je veliko tržište.

"Naše općine su jedinstven primjer dobre saradnje u BiH, sve ostalo je samo na priči i nekim nevidljivim projektima", kazao je Hadžibajrić i dodao da dva načelnika vežu i prijateljski, porodični odnosi.

Hadžibajrić i Gašanović su poručili da se u Bosni i Hercegovini svi trebaju ugledati na te općine i primijeniti takav vid saradnje, da rade projekte koji će građanima biti od koristi, a ne zbog politike.

Prva faza sanacije puta počinje za dva-tri dana, a druga faza projekta će biti nastavljena naredne godine jer su neophodna znatno veća sredstva.